Vad tycker Kaskö- och Närpesbor om en sammanslagning av kommunerna? Vi ställde frågan, och fick svar.

Jacob Björklund, 17 år, Närpes:

– Det är helt okej att Närpes och Kaskö går ihop. Närpes blir ju större. Jag har kamrater i Kaskö som jag regelbundet träffar.

Skulle du kunna tänka dig att flytta till Kaskö?

– Nej, jag är jordbrukare och hemmanet som jag ska ta över finns i Närpes, så det går inte.

Sakarias Jansson, 16 år, Närpes:

– Kommunsammanslagningen är helt ok. Närpes får en by till i Kaskö. Jag är ofta i Kaskö, åker eller cyklar dit och köper glass. Jag har kompisar där som jag träffar ett par gånger i veckan.

Foto: Johannes Tervo

Eva Metso, Kaskö:

– Jag säger ja till en sammanslagning, men med långa tänder. Det bästa alternativet är ett självständigt Kaskö, men det räcker pengarna inte till.

Jag är uppvuxen i Närpes, men flyttade till Kaskö för över 20 år sedan på grund av kärleken. När jag var ung arbetade jag på Metsä-Botnia, numera är jag närvårdare på Mariehemmet som ägs av Kaskö stad. Vi har inte diskuterat samgångsplanerna speciellt mycket bland personalen på mitt jobb.

Foto: Johannes Tervo

Irene Hänninen, Kaskö:

– Nej, Kaskö ska absolut inte gå ihop med Närpes. Vi finskspråkiga är i majoritet i Kaskö i dag, går vi ihop med Närpes drunknar vi i svenskan. Jag tror inte att vi som har finska som modersmål kommer att få våra röster hörda i en sammanslagen kommun.

– Jag tycker att det är märkligt att man bara utreder vad en fusion skulle innebära. Utred också vad ett nej till sammanslagning skulle innebära. I stället för att gå ihop med Närpes, borde Kaskö ytterst noggrant följa med hur våra skattepengar används.

–Jag flyttade till Kaskö från Pyhäjärvi för över 40 år sedan när Metsä-Botnia byggde ut.

Foto: Johannes Tervo

Läs också: ”Tillsammans kan Kaskö och Närpes utvecklas”

Frågan om sammanslagning splittrar Kaskö

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *