Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori skriver i sin blogg att Helsingfors stad eventuellt borde sköta sin intressebevakning själv, utan Kommunförbundet. 

– One size fits all-tänkesättet är inte dagens melodi, om det någonsin ens varit det, skriver Vapaavuori i ett blogginlägg från 20 november.

Vapaavuori skriver att Kommunförbundet på 1990-talet som nybildad intressebevakningsorganisation var en logisk lösning för Finlands stadsförbund och Suomen kunnallisliitto.  Men att situationen i dag ser helt annorlunda ut. 

– Helsingfors betalar en medlemsavgift till Kommunförbundet på två miljoner euro om året. Som borgmästare är det min skyldighet att fundera på och utreda om det här är pengar som används på ett vettigt sätt, skriver Vapaavuori. 

Han kritiserar Kommunförbundets tystnad i fråga om landskapsreformen och frågar sig om Helsingfors borde sköta sin intressebevakning själv. Han skriver också att det är tänkbart att staden skulle sammarbeta mera systematiskt med andra stora städer.

Kristina Wikberg, direktör för Kommunförbundets svenska och internationella ärenden reagerade på Vapaavuoris skriverier på Twitter.

Kommunförbundets nyvalda VD Minna Karhunen har som målsättning att få ett slut på snacket om att lämna Kommunförbundet.  

– Den debatten slukar alltför mycket energi. Självklart ska alla kommuner vara medlemmar i Finlands kommunförbund. Alla har nytta av förbundet, stora städer och små kommuner, säger hon.

Finlands 23 största städer deltar i Kommunförbundets stadspolitiska arbetsgrupp. Arbetsgruppen följer frågor som är aktuella för städernas utveckling och tar ur städernas perspektiv ställning till ärenden som kommer upp i beslutsfattandet inom staten och inom Kommunförbundet.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *