Minna Karhunen blir ny verkställande direktör för Finlands kommunförbund. Karhunen blir den första kvinnan i VD-stolen på Kommunförbundet.

När Minna Karhunen beslöt sig för att söka VD-jobbet på Finlands Kommunförbund bestämde hon sig för att driva två saker: Kommunförbundet ska bli Finlands vassaste intressebevakare och snacket bland medlemskommunerna om att lämna Kommunförbundet ska få ett slut.

Fakta: Minna Karhunen (@MinnaKarhunen)

  • överdirektör för Södra Finlands regionförvaltningsverk 2015-
  • utvecklingsdirektör för Träskända stad 2009-2015
  • stadsdirektör i Högfors 2005-2009
  • riksdagsledamot 1991-1999
  • bor i Hyvinge, 51 år gammal
  • magister i förvaltningsvetenskaper

– Jag säger inte att Kommunförbundets intressebevakning inte är bra. Men, vi kan slipa organisationen ytterligare och vi kan bli ännu bättre på nätverk, kommunikation och påverkan.

Hennes första yrke var som journalist och hon minns fortfarande hur imponerad hon var av Kommunförbundets sakkunniga.

– Wow tänkte jag, så duktiga experterna på Kommunförbundet är. Den känslan vill jag återskapa, säger hon. Kommunförbundet ska bli en sakkunnigorganisation som expereterna tävlar om att få jobba för.

Hennes andra målsättning är att få ett slut på snacket om att lämna Kommunförbundet. Senast i går vädrade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori tanken på att lämna förbundet.

– Den debatten slukar alltför mycket energi. Självklart ska alla kommuner vara medlemmar i Finlands kommunförbund. Alla har nytta av förbundet, stora städer och små kommuner, säger hon med emfas.

Huruvida de kommande landskapen också ska vara medlemmar i Kommunförbundet låter hon den politiska ledningen bestämma.

– Frågan är komplicerad och det finns fördelar i båda modellerna, dvs. att landskapen är med och att landskapen står utanför.

Minna Karhunen har en lång och gedigen erfarenhet av kommuner. Hon blev invald i fullmäktige för Samlingspartiet i sin hemstad Hyvinge 1988, ett uppdrag hon behöll i tolv år, senare också som fullmäktige- och styrelseordförande.

Hon har också varit stadsdirektör i Karkkila och Högfors och utvecklingsdirektör i Träskända. Till Kommunförbundet kommer hon från direktörsstolen vid Regionförvaltningsverket i södra Finland.

– Kommunförbundets styrelse satte särskilt stort värde på Minna Karhunens gedigna kommunala kunnande och hennes insikter i offentlig förvaltning, säger Kommunförbundets styrelseordförande Sirpa Paatero.

– Det känns som om jag under hela min karriär skaffat mig kompetens för VD-jobbet på Kommunförbundet, skrattar Minna Kurhunen när Kommuntorget når henne per telefon. 

Hon är glad över de utmaningar som det nya uppdraget innebär. Karhunen blir den första kvinnan på VD-posten i Finlands Kommunförbund.

– Så är det glastaket krossat, kommenterar hon.

Varför sökte du VD-jobbet?

– Det är ett intressant ledarjobb och en fantastisk utkikspost. Mycket förändras i samhället just nu, tjänstesektorn och kommunerna, inte minst.

Minna Karhunen efterträder Jari Koskinen som slutar vid utgången av februari.

– Det är ännu inte bestämt när jag tillträder. Det har varit tal om februari, men det klarnar senare, säger hon.

Valet av Minna Karhunen till verkställande direktör skedde via omröstning i Kommunförbundets styrelse idag, onsdag. Hennes uppdrag är sjuårigt.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *