Eva Widgren, blir ny kommundirektör i Vårdö, Åland. Widgren som är bosatt i Sverige jobbar just nu som rektor för fyra skolor, bland annat yrkesgymnasierna i Täby och Väsby. För Widgren är Åland bekant, som tidigare tävlingscyklist hon har trampat sig genom öriket – också längs vägarna i Vårdö.

Vårdö kommun med ca 450 invånare finns i östra Åland mellan Sund och Kumlinge.

Att Vårdö är en liten kommun är bara positivt, säger en glad Eva Widgren när Kommuntorget ringer upp och gratulerar till nya jobbet.

– Det är en fördel att börja i liten skala. Mitt första jobb som rektor var också i en liten skola, säger hon.

Vårdö kommunfullmäktige valde Eva Widgren till ny kommundirektör bland totalt 14 sökande i går torsdag. Önskemålet är att hon tillträder sin tjänst så fort som möjligt.

– Jag har tre månaders uppsägningstid från mitt nuvarande jobb. Det betyder att jag tidigast kan börja i Vårdö i slutet av augusti, säger hon.

Eva Widgren arbetade som lärare i matematik och geografi innan hon blev rektor.

– Som rektor har jag gjort karriär som den som tar sig an skolor på fallrepet, till exempel skolor med ekonomiska eller strukturella problem. Uppdraget har varit att jobba upp och stärka dem, säger hon.

Hur ser din koppling till Åland ut?

– Min svärmor är bördig från Åland, liksom min svärfars föräldrar. Min sambo har tillbringat många sommarlov på Åland och själv har jag som före detta tävlingscyklist cyklat bland annat i Vårdö.

Hon sökte kommundirektörsjobbet i Vårdö för att få göra något annat efter 20 år i skolvärlden i olika chefsbefattningar.

– Jag vill utvecklas och söker nya utmaningar! Att flytta just till Åland blir extra spännande på grund av Ålands särställning.

Eva Widgren kommer att bosätta sig i Vårdö tillsammans med sin sambo. Innan dess ska hon hinna avveckla ett långt yrkesliv i Sverige. Hon efterträder Andreas Johansson som blir kommundirektör i Sund.

Även Kumlinge valde en ny kommundirektör i går. Det blev återvändaren Niklas Oriander, tidigare direktör i Finström, som efter några år i Afrika återvänder till Åland.