Otto Ilmonen ska leda Kårkulla genom vårdreformen – ”Övergången ska vara smidig”
Samkommunens funktioner och verksamheter består, oberoende av hur organisationen ser ut, säger den nyvalda direktören.
Otto Ilmonen är Kårkulla samkommuns nya direktör. Han valdes i dag av samkommunens fullmäktige. I omröstningen fick Ilmonen 200,5 röster och Annina Alexandersson 42,5 röster.
Ilmonen är för tillfället planerings- och utvecklingschef vid Åbo Akademi men har, från sitt jobb som social- och hälsovårdsdirektör i Pargas, erfarenhet av Kårkulla som organisation.
Han beskriver samkommunen som en viktig organisation i Svenskfinland som utför ett meningsfullt arbete tack vare en kompetent personal.
– Det är en av anledningarna till att jag sökte jobbet. Klart det finns mycket för mig att lära men social- och hälsovårdssektorn är inte helt ny för mig. Dessutom står den sektorn inför stora förändringar som innebär nya saker för alla. Jag ser fram emot att lära känna organisationen, dess människor och verksamheter.
Hur mycket kan du dig luta på dina erfarenheter som social- och hälsovårdsdirektör i Pargas?
– Jag tror det är bra att ha varit på den andra sidan, så att säga. Jag känner till hur kommunerna funderar. Klart att det gått ett antal år sedan dess, så en av de första saker jag kommer att jag göra är att föra en dialog med Kårkullas ägarkommuner och med olika organisationer i den tredje sektorn. Det finns många bra organisationer med kompetens som Kårkulla kan samarbeta med.
Social- och hälsovårdsreformen innebär att Kårkulla uppgår i de olika välfärdsområdena. För dig innebär det att själva titeln samkommunsdirektör kan bli kortvarig eftersom du övergår till Egentliga Finlands välfärdsområde. Hur ser du på det?
– Det är sant att om regeringens lagpaket godkänns så blir det stora förändringar för Kårkulla. Men funktionerna och verksamheterna består, oberoende av hur organisationen ser ut. Det är viktigt att komma ihåg, inte minst med tanke på personalen och brukarna. En av mina viktigaste uppgifter blir att jobba för att övergången till de nya strukturerna blir så smidig som möjligt och inte påverkar våra brukare, åtminstone inte på något negativt sätt.
Kårkulla har dragits med konflikter det senaste året. Det verkar finnas en grogrund för konflikter i kravet på en specialomsorg av hög kvalitet som samtidigt inte får kosta kommunerna för mycket. Hur ser du på den balansgången?
– Det är ingen enkel ekvation men den gäller alla serviceorganisationer inom social- och hälsovården. Kvaliteten måste vara hög och kostnaderna rimliga, det måste vi vara medvetna om och hålla koll på.
Ilmonen är uppställd för SFP i kommunalvalet i Pargas. Han säger att han inte har några politiska ambitioner, utan ställer upp för att det behövs folk i nämnderna så att demokratin fungerar i praktiken. Just nu sitter han i bildningsnämndens finska sektion i Pargas.
Dagens utnämning sätter kandidaturen i litet annat ljus, säger Ilmonen. Exakt vad det betyder måste han fundera på.
Om du blir invald måste du kanske hålla dig från frågor som rör Kårkulla?
– Nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Jag var inte direkt någon röstmagnet i förra valet och det är partierna som utser nämndmedlemmarna. Men jag är medveten om situationen och får tona ned det politiska lite.
Otto Ilmonen
- Ålder: 50.
- Född: i Åbo, bosatt i Pargas sedan 2012.
- Familj: fru, tre tonåringar och två hundar.
- Politices magister examen (Åbo Akademi)
- Blev kommunsekreterare i Korpo 2003, som också inkluderade jobbet som bildningschef och personalfrågor. Social- och hälsovårdsdirektör i Pargas 2009–2012. Planerings- och utvecklingschef vid Åbo Akademi sedan 2012.
LÄS OCKSÅ: Kårkullas fullmäktige nöjde sig med uppmaning om bättre insatta styrelsemedlemmar