Den åldrande befolkningen, digitala processer och ett gott ledarskap betonas.

Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonens sjuåriga avtal löper ut vid årsskiftet och staden söker nu en stadsdirektör. Ingrid Zetterman (lib), ordförande för stadsstyrelsen och för rekryteringskommittén säger att Heinonen kan söka tjänsten – på samma villkor som alla andra.

I oktober i fjol sa Heinonen att hon fört en första diskussion om hennes framtid i Mariehamn med stadens politiska ledning. Zetterman vill inte kommentera de diskussionerna.

Finns det krav som tillkommer eller understryks när ni nu söker en stadsdirektör?

– Vi söker en god ledare och så finns det områden som är mer aktuella på ett generellt plan. Det finns utmaningar och behov som uppstår tack vare att befolkningen lever längre och Mariehamn är också en inflyttningsort för äldre. Vi har också poängterat de digitala processerna.

Vad gäller inflyttningen så är trenden positiv för hela Åland, säger Zetterman, och Mariehamn vill fortsätta växa och vara en stark centralort.

Staden har utannonserat tjänsten också i ”samhällsorienterade tidningar” i Sverige som personer inom den offentliga sektorn läser, säger Zetterman.

– Det är naturligt att vi vänder oss både österut och västerut.

Ansökningstiden går ut den 29 augusti.