Mattsson säger att han tilltalades av tjänstens allt-i-allo-karaktär.

Egil Mattsson, 39, blir ny kommundirektör i åländska Brändö. Fullmäktige fattade sitt beslut på torsdag kväll.

Mattsson, ursprungligen från Karis och med en politices magisterexamen från Åbo Akademi, är just nu sakkunnig på Ålands landskapsregering. I praktiken jobbar han med bolagiseringen av Högskolan på Åland.

Brändö sökte en efterträdare till John Wrede i två omgångar, eftersom den föreslagna kandidaten i den första omgången hoppade av. Mattsson, som jobbat på landskapsregeringen sedan februari i år, säger att kommundirektörstjänsten lät intressant och värt en chansning.

– Jobbet är betydligt bredare än det jag nu arbetar med. Jag gillar utmaningar.

Har du någon relation till Brändö sedan tidigare?

– När jag besökte kommunen konstaterade jag att jag var ungefär en meter hög senast jag var där. Som barn kom min familj om somrarna med skärgårdsfärjorna till Åland.

Vad vill du tillföra kommunen?

– Brändö har massor med potential och jag tycker om att förverkliga potential. Geografiskt sett är kommunen intressant. Placerad mellan fasta Åland och fastlandet blir Åbo väldigt nära, bara två timmar bort. Förbindelserna fungerar, i bägge riktningarna, men kräver ett konstant arbete. Kommunens tomt- och bostadsprojekt är bra för inflyttningen.

Du efterträder en kommundirektör som jobbat i kommunen sedan mitten av 1980-talet. Hur känns det?

– Utmanande och intressant. Jag kommer bra överens med John Wrede och den bild av kommundirektörsjobbet som han gav påminner om annat uppdrag som jag haft. Det gäller att jobba med massor av saker och hela tiden gå framåt.

I en liten kommun är kommundirektören något av en allt-i-allo.

­ – Det var just det som tilltalade mig, att det handlar lika mycket om praktiska saker som teoretiska.

Mattsson börjar jobba i Brändö den 18 oktober, parallellt med John Wrede till en början. Han kommer också att flytta till kommunen.

Egil Mattsson

  • Ålder: 39
  • Från: Karis, men har bott lång tid i Åbo och Helsingfors.
  • Utbildning: Pol.mag. Åbo Akademi
  • Karriär: Sakkunnig i högskolefrågor på Ålands landskapsregering sedan februari i år, organisationssekreterare för Nyland på Folkhälsan 2012–2018, politisk sekreterare på SU 2009–2012.