Anders Knape valdes den 19 mars (2019) till ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Knape som representerar moderaterna ledde SKL också under åren 2007-15.

Samtidigt valde Kommunförbundets svenska systerorganisation även en ny styrelse för mandatperioden 2019-2023.

– Det politiska läget i Sverige är i dag ett annat än för fyra år sedan. Vi har en rödgrön regering som stöds av centerpartiet och liberalerna. För SKL innebär detta att vi måste bredda vår intressebevakning. Traditionellt har vi jobbat mot den sittande regeringen, men det räcker inte idag. Vi måste också förhandla med regeringens stödpartier och med riksdagen, sade Knape när Kommuntorget intervjuade honom i samband med Europarådets möte i Helsingfors.

Att det blir maktskifte från rött till blått i SKL betyder enligt Knape inte att ”SKL förändras i grundvalarna”.

– Mycket är business as usual!

Anders Knape säger att SKL-medlemmarnas största bekymmer just nu inte är ekonomin utan demografin och kompetensförsörjningen.

– Var ska vi hitta alla händer som ska göra jobbet åt oss i framtiden? Det finns sektorer där man måste ha händer, där man inte klarar sig med artificiell intelligens eller robotar, säger han och tillägger:

– De ekonomiska utmaningarna har vi från tid till tid lyckats lösa, men med kompetensförsörjningen är utmaningarna större.

SKL vill se långtgående samarbeten mellan kommunerna för att lösa problemen med just kompetensförsörjningen.

– Vi vill också ha mera samverkan kring den kommunala myndighetsutövningen.

Anders Knape är vid sidan av sina internationella och nationella uppdrag även lokalpolitiker. Han är fullmäktigeordförande i Karlstad.

– När jag började med politik 1976 fanns det fem partier. Idag är partikartan splittrad och nya lokala ”ensakspartier” gör entré. I min hemstad fick det lokala ”Karlstadspartiet – livskvalitet”, som i folkmunkallas för Muminpartiet tre mandat, trots att partiet bara driver en enda fråga: att stoppa etableringen av en muminpark i Karlstad, berättar Knape.

Muminparken i Karlstad ska enligt planerna bli en kopia av Mumindalen i Nådendal och Sveriges första i sitt slag.

Nordiskt samarbete

Under sin tidigare period som SKL-ordförande bjöd Anders Knape in sina nordiska kolleger till en träff i Stockholm.

– Det blev bara en träff den gången. Kanske jag gör ett nytt försök nu när jag blir ordförande på nytt?

Under Europarådets möte i Helsingfors träffades de tre ordförandena för kommunförbunden i Helsingfors, Sverige och Norge.  Under mötet i Helsingfors passade Anders Knape på att bjuda in  Finlands Kommunförbunds ordförande Sirpa Paatero och vd Minna Karhunen till SKL för att diskutera regionernas funktion och utmaningar.

Ordförande för Finlands Kommunförbund Sirpa Paatero och Anders Knape träffades i Kommunernas hus i Helsingfors då styrelsen för Europarådets kommunalkongress sammanträdde den 1 mars.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *