Tiina Isotalus slutar också, av personliga skäl, som specialmedarbetare för kommunminister Sirpa Paatero.

Fullmäktige i Karleby är i en märklig situation, då dess ordförande dömts för ärekränkning och andra vice ordförande står åtalad för hets mot folkgrupp.

I oktober dömdes fullmäktiges ordförande Tiina Isotalus (SDP) för ärekränkning i Österbottens tingsrätt. Istotalus tänker inte överklaga domen. Till Yle säger hon att rättsprocesser är tunga och hon vill inte förlänga denna.

Med anledning av domen har 26 ledamöter i fullmäktige lämnat in en motion om att ett tillfälligt utskott ska utreda förtroendet för Isotalus.

Stadsstyrelsen behandlar motionen på ett extrainsatt möte nästa vecka. Huruvida ärendet hinner nå fullmäktige innan årsskiftet är oklart, säger stadsdirektör Stina Mattila till tidningen ÖT.

Om fullmäktige, efter en utskottsbehandling, besluter att återkalla fullmäktigeordförandes uppdrag så gäller det hela presidiet, alltså också vice ordföranden.

Till saken hör, att fullmäktiges andra vice ordförande Mauri Peltokangas (Sannf) stått i samma tingsrätt som dömde Isotalus för en dryg månad sedan.

I onsdags behandlade tingsrätten ett åtal om hets mot folkgrupp, som åklagaren menar att Peltokangas gjort sig skyldig till när han på Facebook kallade invandrare för ”parasiterande levnadsstandardssurfare” och gladde sig över att man i Ylivieska inte hör ”Mogadishu-dialekt”, och inte ser ”getherdar”, ”flygande mattor” eller ”kameler”.

Peltokangas bestrider åtalet och menar att ”levnadsstandardssurfare” beskriver ett beteende, och att han har lika stor respekt för getherdar som för andra yrken.

Domen i fallet faller den 15 december.

Utöver det här har Tiina Isotalus fattat beslutet att sluta som specialmedarbetare för kommunminister Sirpa Paatero (SDP). Orsaken är att Isotalus mamma, som bor i Karleby, insjuknat i cancer.

Till Kuntalehti säger Isotalus att hon därför inte kan fortsätta som specialmedarbetare, ett jobb som kräver hennes närvaro i Helsingfors. Isotalus utnämndes till specialmedarbetare i september.