Här sitter jag nu andra dagen på Kommunförbundets brysselkontor och blev tillfrågad att skriva en presentation om mig själv. Frågan ledde till tankar om ja, hur hamnade jag egentligen här. Mitt namn är alltså Rosanna Blomster och jag har nyligen inlett min praktikperiod på Kommunförbundets kontor i Bryssel.

För ungefär ett år sedan inledde jag, som studerande i statskunskap, mitt sista läsår vid Åbo Akademi och skrivandet av min pro gradu-avhandling. Av både släkt och vänner fick jag allt fler frågor kring ”Vad ska du göra sen, då du är färdig?”.

Något riktigt svar hade jag inte på den frågan. Mina tidigare sommarjobb har inte precis varit studierelaterade, men har haft möjligheten att göra två korta praktiker som lite öppnat dörren för vad man kan jobba med som statsvetare. Egentligen allt och ingenting. Då jag började studierna sades det att statskunskap öppnar så många dörrar men trots att jag var på slutrakan av studierna visste jag inte riktigt vilka dessa dörrar var och vad jag ville göra.  Under läsåret som gick höll jag med jämna mellanrum ett öga på arbetsannonser och så i våras råkade jag se annonsen om en praktikplats vid Kommunförbundets kontor i Bryssel.

I slutskedet av mina studier kom jag även in på studier i offentlig förvaltning och tyckte att det här med kommuner och lokalt styre är intressant. Tänk att alla kommuner, oberoende storlek och resurser, har samma uppgifter och alla de olika lösningar som finns för att sköta dessa uppgifter. Under studietiden var jag även ett år på utbyte i Tyskland, där jag passade på att främst gå kurser i internationell och europeisk politik. Jag hade inte läst så mycket sådant hemma i Åbo och det kändes lämpligt att vara på utbyte och läsa något som intresserade, men som jag inte hade kommit i kontakt med hemma.

Annonsen om den här praktikplatsen i Bryssel kopplade samman många av mina intressen och jag tänkte att det här måste jag söka. Jag vågade inte hoppas allt för mycket på att få platsen och det var inte alls en självklarhet för mig att jag skulle flytta utomlands för en tid igen. Jag som hade tänkt att ett utbyte i Tyskland var tillräckligt för att sedan återvända till hemstaden Åbo, slutföra studierna och sedan söka jobb hemma i Finland. Men då jag fick beskedet att jag blivit vald, var det här en chans jag inte kunde tacka nej till. Visst saknar jag familj och vänner hemifrån men jag ångrar verkligen inte att jag sade ja och nu i skrivande stund sitter andra dagen här på kontoret i Bryssel.

Vad Kommunförbundet allt jobbar med var jag inte så bekant med från förut och kanske ännu mindre vad man gör i internationella sammanhang. I samband med olika inlämningsuppgifter under studierna har jag kommit i kontakt med Kommunförbundets webbsidor och så visste jag att Kommunförbundet har bra kulspetspennor, då en årsfest blivit sponsrad med pennor från förbundet… Min tidigare kunskap om Kommunförbundet var alltså rätt så obefintlig. Att lära sig nytt är grundidén med en praktik och redan de två första dagarna här har varit fyllda med mycket information och nya intryck. Att få lära mig och i praktiken se hur det kommunala och internationella hänger ihop är något jag ser framemot. Har redan fått en inblick i att många beslut som fattas på det kommunala planet i Finland på ett eller annat sätt hänger ihop med beslut och arbete som görs inom EU.

Det kommer vara intressant att få en inblick i det arbete som finska aktörer gör inom EU. Jag är även glad att praktikperioden råkar vara under tiden både före och under Europaparlamentsvalet 2019. Redan nu har jag märkt att det funderas på hur man ska fånga medborgarnas intresse för att rösta i valet. Politiskt deltagande har varit en av tyngdpunkterna i mina studier, så för egen del kommer den diskussionen bli intressant att följa.

Det känns som att den här dörren är intressant att öppna. Jag ser framemot mina 10 månader som praktikant i Bryssel och kommer definitivt att komma hem en erfarenhet rikare.

Läs också: Rosanna Blomster är Brysselkontorets nya praktikant

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *