23.10 - 24.10.2019 | Jyväskylä
Inspirera andra! Dela evenemang

Finskt utbildningsledarskap - teori och praktik

Rektorsdagarna 2019

Årets konferens för rektorer hålls i Jyväskylä. Under två intensiva dagar djupdyker vi i olika aspekter av utbildningsledarskap - det blir en mix av föreläsningar, verkstäder och studiebesök (med rapportering i stora salen). Middagen avnjuts i exotisk restaurang en bit utanför centrum, med tal av Utbildningsstyrelsens nya direktör Kurt Torsell.

Med morgontåg kommer man från Österbotten, Åboland och Helsingfors i tid föra att höra Finlands enda professor i utbildningsledarskap inleda konferensen med en föreläsning om Yhteisöllinen johtajuus monimutkaistuvissa ja dynaamisissa koulutusympäristöissä (Kollektivt ledarskap i komplicerade och dynamiska utbildningsomgivningar). Aini-Kristiina Jäppinen talar finska.

Efter lunch arbetar vi i en workshop vidare utgående från förmiddagens föreläsning: Flippad anvisning, egna analyser och diskussioner i smågrupper och i hela salen kring art of hosting och undersökande ledarskapsstil. Mika Risku, förman för Institutet för utbildningsledarskap vid Jyväskylä universitet, leder workshoppen på svenska.

Efter eftermiddagskaffet blir det två parallellprogram som man förhandsanmäler sig till.

På onsdag kväll åker vi buss till beställningsrestaurangen Savutuvan Apaja, där vi bjuds på lokala läckerheter i stearinljusens sken. Utbildningsstyrelsens nya direktör för den svenskspråkiga verksamheten Kurt Torsell berättar om sina visioner i middagstalet.

Torsdagen inleds med studiebesök till skolor och institut verksamma i staden, förhandsanmälning också till dem. Tillbaka i ”stora salen” rapporterar varje grupp om det viktigaste man lärde sig inför alla deltagare. Därefter reflekterar vi kring arbetets mening (utgående från en enkät som varje deltagare får fylla i på förhand), och efter lunch blir det två inspirerande inlägg om hur det kollektiva lärarskapet kan byggas.

När programmet är slut tar busstransporten deltagarna till järnvägsstationen i god till tåget som når Österbotten, Åboland och Helsingfors på kvällen.

Programmet är tvåspråkigt och förutsätter att man förstår finska.

Övernattning på egen bekostnad, Kommunförbundets kvotreservationer på två hotell:

  • Scandic Jyväskylä City: 149€ enkelrum, 169€ dubbelrum, 189€ trippelrum
    www.scandichotels.com reservationskod BSUO231019. Boka senast 9.10.2019.
  • Original Sokos Hotel Alexandra: 178€ enkelrum, 188€ dubbelrum, 193€ enkelrum (superior), 203€ dubbelrum (superior)
    www.sokoshotels.fi eller per telefon 020 1234 640 eller e-post sales.jyvaskyla@skokoshotels.fi reservationskod BREKTORSDAGAR. Boka senast 25.9.2019.
HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här

Material

Preliminärt program