05.06 - 06.06.2019 | Mariehamn
Inspirera andra! Dela evenemang

Att bemöta människor, juridik, matkultur, studiebesök till Ålands regering och Mariehamn stad

Konferens för kanslister och assistenter

Inspirerande djupdykningar i hur man framgångsrikt möter människor i både enkla och svåra situationer. En hel eftermiddag kring juridiska spelregler. Middag på kändiskocken Michael Björklunds Smakbyn. Minister Nina Fellman berättar om processen med kommunsammanslagningar, besök också i Stadshuset. Välkommen till försommarfagra Mariehamn!

Konferens för kanslipersonal, kom och möt varandra på Åland!

Konferens för kanslipersonal, kom och möt varandra på Åland!Att jobba som kanslipersonal är att vara i kontakt med människor varje dag, jobbet ÄR möten. Ibland möter man även svåra frågor, frågor som kan innebära att man måste beakta sekretess, eller frågor som kan vara svåra att svara på. Denna problematik löser vi under konferensen bl.a. tillsammans med vår ledande jurist Ida Sulin. Programmet är inspirerande i sin helhet med även avslappnande inlägg, bl.a. god mat hos kändiskocken Michael Björklund. Bekanta dig med programmet på hemsidan och anmäl dig senast 30.4! https://kommuntorget.fi/utbildning/konferens-for-kanslister-och-assistenter/

Julkaissut Kommuntorget Maanantaina 8. huhtikuuta 2019

Den traditionella konferensen för alla som jobbar som kanslister, sekreterare och assistenter inom samtliga kommunala sektorer, samkommuner/kommunalförbund, kommunala bolag, affärsverk samt församlingar bjuder på tre teman:

  1. Möten. Den som dagligen är i kontakt med många människor som har väldigt olika förväntningar på en behöver stanna upp och fundera på hur man bäst bemöter andra. Vi jobbar med kundservice, att förstå sig själv I samspelet med andra, och med konkreta redskap för att medla framgångsrikt mellan olika människor.
  2. Juridik. Under en hel eftermiddag star Kommunförbundets ledande jurist, teamledare Ida Sulin till gruppens förfogande. Hon talar om allt från hur förvaltningen får, bör och inte behöver betjäna invånare till offentlighet, sekretess och insyn i egna ärenden. Det går bra att skicka in egna frågor på förhand (senast 15 maj): kurser@kommunforbundet.fi
  3. Åland. Det händer mycket på Åland i år. Vi träffar minister Nina Fellman som leder arbetet med att minska antalet kommuner från 16 till 4. Studiebesök också till Stadshuset i Mariehamn.

Det preliminära programmet ser ut såhär:

Onsdag 5 juni

Kl 10-11.30 Keynote om att möta människor – invånare, kunder, chefer, kolleger, politiker… Flemming Mouritsen är en snart 60-årig Skövdebo som kommer från Sverige för att tala om livets möjligheter både som privatperson och på jobbet. Speciellt focus lägger han på hur man ger riktigt bra service. Själv har han drivit en bokhandel i 16 år, och i butiken bestämde han sig för att aldrig ljuga för sina kunder. Det gav effekten att hans kunder med tiden litade fullkomligt på honom och förlät honom varje gång han gjorde misstag – lustigt nog stärkte det varumärke.

Kl 11.30-12.30 Lunch på hotellet

Kl 12.30-14 Hur skall förvaltningen betjäna invånare och servicebrukare? Vi går igenom reglerna för hur myndigheterna skall stå till tjänst och när man får ”lägga på locket”. Ledande jurist, teamledare Ida Sulin.

Kl 14-14.30 Kaffe

Kl 14.30-16 Offentlighet, sekretess, insyn i egna ärenden och frågor kring epost, bandning och liknande. Vilken information får spridas och hur? Ledande jurist, teamledare Ida Sulin.

Kl 17-19 Kulturell utfärd. Bekräftas senare.

Kl 19 Middag, Smakbyn, Kastelholm. Busstransport tillbaka till hotellet ca kl 22.

Torsdag 6 juni

9-11.30 Studiebesök till

  • Självstyrelsegården: landskapsregeringens minister Nina Fellman tar emot, och
  • Stadskansliet: Mariehamn stads kanslichef Emma Dahlen.

11.40-12.20 Lunch: Ålands Björntjänster, Röda Korsgården, Västra Esplanadgatan 5

12.30-14.30 Möta människor OCH ta hand om sig

I en yrkesroll där du ständigt träffar människor i olika positioner som förväntar sig olika saker av dig är det lätt att känna sig otillräcklig. Att förstå det mänskliga samspelet och vad som driver oss under ytan skapar utrymme för goda möten, och sparar också din egen energi. Övningar, verktyg, reflektion och diskussion: En workshop med Giséla Linde, coach och författare, företaget Möjlighetshuset.

14.30 Kaffe

15-16 Medla framgångsrikt. Ålands fredsinstitut hjälper tvistande parter att komma överens om allt från globala och nationella frågor till småbrott som ska sonas på hemmaplan. Deras representant (namn bekräftas senare) kommer och ger tips om hur man kan hantera konfikter mellan människor.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här