08.12.2020 | Online
Inspirera andra! Dela evenemang

Förtroendebrist och hemlig beredning – webbinarium om kommuner och journalistik

Hur bra fungerar offentlighetsprincipen i mediernas bevakning av kommunerna? Vad vill medierna ha av kommunerna – och hur vill kommunerna att medierna bevakar dem? Finns det transparenta kommuner? 

De här frågorna och mycket mer diskuteras på Kommunförbundets och Finlands svenska publicistförbunds gemensamma webbinarium 8 december kl. 15-16.30 (genom plattformen Teams). 

Medverkande:

Malin Henricson, informatör i Pedersöre sedan 2018, tidigare journalist. Malin Henricson har tidigare bevakat kommuner, i dag är hennes jobb att hjälpa kommunen att kommunicera bättre och att bistå journalister som skriver om Pedersöre. 

Marcus Lillkvist, journalist på Vasabladet och Österbottens Tidning. Marcus Lillkvist är bland annat känd för att ha begärt ut namnen på sökande då Jakobstad sökte stadsdirektör 2016. Staden gav inte ut alla namn och Marcus Lillkvist tog ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen. 2019 kom beskedet: Jakobstad hade gjort fel.

Patrik Rosström, journalist, chef för nyheter och aktualiteter vid Yle Västnyland. Patrik Rosström har erfarenheter av kommuner som hemlighållit beredningar, trixat till föredragningslistor och undanhållit protokoll. Han har också sett samma kommuner ändra sin syn på transparens, något som i hög grad påverkat journalisternas arbete. 

Siv Sandberg, forskare i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi. Siv Sandberg är experten som bland annat journalister vänder sig till då de behöver analys och förklaring. Vad händer i kommunerna? Sitter kommundirektörer lösare än tidigare – om ja varför?

Ida Sulin, direktör för svenska och internationella ärenden vid Kommunförbundet. Ida Sulin har tidigare arbetat vid Kommunförbundet bland annat som jurist, ledande jurist och teamledare för svenska teamet och internationella teamet. Hon kan allt om kommuner, juridik och offentlighetslagen.

Lina Laurent, moderator. Lina Laurent jobbar som frilansjournalist och som svensk kommunikatör för Journalistförbundet. Som journalist har hon begärt ut offentliga handlingar, som kommunikationsexpert har hon utbildat informatörer och kommunikatörer.  

Webbinariet erbjuder inlägg och diskussion. Lyssna, ställ frågor och få experternas tips till journalister, förtroendevalda och kommunanställda. Det går bra att skicka frågor på förhand, det är rentav önskvärt! Skicka i så fall din fråga till Lina Laurent, lina.laurent@vintermedia.fi eller lämna in din fråga i samband med din anmälan.

Webbinariet är gratis men kräver förhandsanmälan. Efter att du anmält dig får du en länk och en kalenderkallelse till webbinariet. Anmäl dig senast: 7.12.