Vårdreformen har kört fast och modellen med 15 områden förverkligas kanske sen heller inte, rapporterar Yle.

Enligt Yle har man funderat  på en ny förvaltningsnivå eller samarbetsområde mellan staten och landskapen. I praktiken är det fråga  om de så kallade Erva-områdena , de nuvarande fem universitetssjukhusdistriken.

Först föreslog samlingspartiet att vårdområdena bör vara fem. Experterna ansåg att de bör vara högst 12, men gärna färre. Centern höll fast vid 18 landskap. När regeringen i november var nära att falla kom man överens om 18 landskap av vilka 15 också skulle ha ansvar över vården. Tre landskap ska alltså samarbeta med något annat landskap. Från första början har det rått en skepsis kring om modellen går att genomföra. Så gott som alla tvåspråkiga kommuner påpekade i sina utlåtanden om vårdreformen att indelningen är odemokratisk och luddig. Och på sistone har samlingspartiet allt ljudligare krävt att vårdreformen ska skötas innan landskapsreformen.

Enligt Yles uppgifter försöker man nu hitta en modell där tanken om 15 vårdområden har begravts. Räddningen söker man i fem samarbetsområden.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *