Programmets ska stödja personalen att betjäna kunderna på deras egna modersmål.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har uppdaterat sitt språkprogram för åren 2021–2022, med en klausul till år 2025.

I ett pressmeddelande skriver distriktet att skillnaden jämfört med det förra programmet är att man nu gjort upp ett handlingsprogram för hur svenskan ska förbättras på olika håll inom sjukvårdsdistriktet och stärka dess tvåspråkiga profil.

Programmets ska stödja personalen att betjäna kunderna på deras egna modersmål, finska eller svenska och följs upp med ett handlingsprogram, i vilket man gjort upp konkreta mål och handlingar samt mätare och ansvarspersoner för dem. Förverkligandet ska värderas varje år.

– Målet är att göra svenska språket levande och synligt i vardagen, säger sjukvårdsdistriktets tvåspråkiga koordinator och överskötare Wiveka Kauppila i pressmeddelandet.

Ifall personalen inte kan tala svenska hjälper man kunden att komma i kontakt med en som behärskar språket.

– Det är tillåtet att göra fel men det är inte tillåtet att bli missförstådd, säger Kauppila.

Sjukvårdsdistriktets direktör Matti Bergendahl säger att distriktet egentligen inte borde behöva ett språkprogram, eftersom distriktet är tvåspråkigt på ett självklart sätt. Så kommer det också att vara i fortsättningen lovar Bergendahl, som vill undvika att språkprogrammet görs till en språkpolitisk fråga.

– Oberoende om det är fråga om våra patienter, vår personal eller det offentliga så bör vi vara tvåspråkiga. Man ska vara modig, avslappnad och man ska våga tala svenska.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts styrelse godkände språkprogrammet på tisdagen.

Läs också: Vårddirektören Matti Bergendahl: Vi är ödmjuka inför vårt tvåspråkiga ansvar