Dalsbruk pilotby för integration

10.4.2017

Dalsbruk har valts till pilotby i projektet Hela byn integrerar. Den välfungerande flyktingintegrationen i Dalsbruk kommer nu att fungera som ett konkret föredöme för andra byar och kommuner.

– Jag är väldigt glad och stolt över hur personalen och frivilliga, hela ön och byborna, har tagit emot våra nya invånare. Utnämningen till pilotby är en väldigt fin sak, valet föll på rätt ort, säger Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta.

Kimitoön har tagit emot sammanlagt 40 syriska kvotflyktingar under åren 2016 och 2017. Flyktingarnas integrationsspråk är finska.

De syriska familjerna i Dalsbruk lotsas in i sina nya liv av flyktingkoordinator Sini-Tuulia Numminen i samarbete med lokalbefolkningen.

– Efter en vecka i Dalsbruk uttryckte flyktingarna sin förtjusning över finländarna som människor. ”Alltid när man går till butiken möts man av ett leende och ett hej.” Vi förklarade åt dem redan på förhand att de kommer att få ett vänligt bemötande här. Ett första intryck kan man bara ge en gång, men det har fortsatt i samma stil, säger Numminen.

Dalsbruk har cirka 1 500 invånare och är en del av Kimitoöns kommun.

Hela byn integrerar ska dokumentera livet i Dalsbruk från april till december. Man kommer att beskriva vardag och fest och de många stegen på vägen mot en fungerande integrationen.

Hela byn integrerar (Koko kylä kouluttaa) finansieras av Arbets- och näringsministeriet och administreras av Byaverksamhet i Finland rf. Man kan följa projektet via nyhetsbrev på Byaverksamhet i Finlands rf:s webbplats, på sociala medier och via olika samarbetspartners.

Dalsbruk är inte bara pilotby utan också Årets by i Egentliga Finland år 2016. I samband med den utnämningen betonades den starka bygemenskapen.

 

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här