Gratis preventivmedel för ungdomar under 25 år, det har den nya regeringen lovat. I många kommuner är det redan praxis, inte minst i Helsingfors, där skolhälsovårdens preventiv- och sexualrådgivning i sommar kommer att åka omkring på cykel för att nå unga där de rör sig på fritiden.

Sedan ett år tillbaka erbjuder Helsingfors stad gratis preventivmedel till unga under 25 år som är helsingforsbor eller studerar i Helsingfors.

I år når preventivrådgivningen ungdomar där de rör sig på fritiden, ute på stan – i parken, i Kampen och på stranden. Helsingfors stads pilotprojekt skickar ut sina skolhälsovårdare från gymnasier, yrkesskolor och yrkeshögskolor för att sprida budskapet om gratis prevention.

Synlighet på cykel

— När skolorna stänger inför sommarlovet vill vi flytta vår verksamhet dit ungdomarna rör sig. Tanken är att ge ut information om preventivmedel och lyssna hur ungdomarna mår och ger råd om var de kan få hjälp, berättar Soile Tanska, hälsovårdare vid Töölön yhteiskoulu.

Soile Tanska förde pop-up rådgivningen från vision till verklighet på sex veckor.

10 hälsovårdare inom studerandehälsovården på andra och tredje stadiets utbildning deltar i projektet. De rör sig i par, så att varje par åker ut en dag veckan i centrala Helsingfors för att träffa och tala med ungdomar om sexual- och preventivhälsa.

— Vi hoppas idén sprider sig i andra kommuner. Det kräver inga extraresurser, utan handlar snarare om en omorganisering av arbetsbilden, säger Tanska.

Hon kom på idén i en arbetsgrupp med personal från flera av stadens sektorer. Någon frågade vad skolhälsovårdarna riktigt gör på sommaren, då eleverna har sommarlov.

— Jag kastade fram idén om att vi måste föra servicen ut på stan, dit ungdomarna rör sig.

Bara sex veckor senare är verksamheten redan i full gång. Utmaningen är att hitta och känna igen målgruppen 16-25-åringar.

Råd i regnet. 17-åriga Alli Laaksonen och Ruut Kuittinen hade inte hört talas om gratis preventivmedel förut.

— Poängen är att se ungdomarnas vardag utanför mottagningsrummet och skapa en kontakt mellan hälsovårdare och unga. Vi vill modernisera hälsovårdarens arbetsbild och bli mera tillgängliga. Samtidigt lär vi oss mer om ungdomarnas vardag och observerar vad det finns för trender, säger Tanska.

I bibban och på stranden

Kommuntorget träffar de två svenskspråkiga skolhälsovårdarna vid stadshuset i Helsingfors. Klockan är två och det regnar och blåser. Vädret till trots har de varit på rundtur i ett par timmar och redan hunnit träffa tiotals unga.

Tre dagar in har erfarenheterna varit positiva. De gulklädda cyklisterna är ute eftermiddagar från klockan 12 till 16.

— Bäst har det varit att röra sig utomhus i parker, vid sportevenemang och på stranden. Vi var också en sväng via centrumbiblioteket Ode, berättar Tessa Puolakka, hälsovårdare vid yrkeshögskolan Arcada.

Med sig har de en bland annat kondomer med stadens logga och informationsbroschyrer som de delar ut till unga som ser ut att höra till målgruppen 16-25-åringar.

— Enligt våra kolleger har vi hittills nått 60 ungdomar på två dagar, säger Gillan Suvisaari, hälsovårdare på yrkesinstitutet Prakticum.

De hoppas att cykelrundorna blir en bestående del av jobbet på somrarna.

I Helsingfors får ungdomar under 25 år gratis preventivmedel.

— Vi försöker nå ut med information om både prevention och om könssjukdomar, säger Puolakka.

Hälsovårdarna marknadsför särskilt de centraliserade preventivrådgivningstjänsterna i Fiskehamnen. Även studerandehälsovården har öppen mottagning på sommaren och betjänar både på finska och svenska.

En dimension som staden vill utveckla är mentalvårdssidan.

— Många skjuter upp sitt besök till sista veckan före sommarlovet. De samlar mod på sig innan de vågar komma. Många vågar inte söka hjälp, så det är ett bra stödnätverk för dem som inte kommer under skolåret, säger Tanska.

Det är kanske lättare att komma och prata ute i parken än att söka sig till mottagningen, säger Tanska.

Håll utkik efter Helsingfors stads pop up preventivrådgivning i sommar.

På sociala medier hittar du de cyklande hälsovårdarna under hashtaggen #kortsufillari.

För vem erbjuder Helsingfors gratis och vad?

För personer under 25 år:

  • p-piller eller p-ring för ett år
    ur basläkemedelsurvalet
  • Koppar- eller hormonspiral samt
    p-stav tills du fyller 25
  • Kondomer får du från hälsovårdens enheter

Till alla:

  • Den första koppar- eller hormonspiralen eller p-staven
  • Kondomer
  • Kondomer får du från hälsovårdens enheter

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *