Ikväll väljer Jakobstads fullmäktige ny stadsdirektör. Valet står mellan Kristina Stenman, Fredrik Lindström och Mats Brandt – förutsatt att ingen ny svart häst dyker upp eller ärendet bordläggs.

Mats Brandt är kommundirektör i Malax, Fredrik Lindström är servicedirektör vid Åbo stad och Kristina Stenman migrationsdirektör vid Arbets- och näringsministeriet.

Enligt Svenska Yle är åsikterna är delade inom SFP, som är det största partiet i Jakobstad. De tillfrågade ledamöterna tror inte att någon av de tre kandidaterna får en klar majoritet av rösterna. Ledamöterna utgår från att det blir en andra valomgång där två finalister ställs mot varandra.

Kunskap i ekonomi prioriteras högt av fullmäktige, liksom också organisationsförmåga och ledarskap.

Förfaringssättet med att låta en konsult vaska fram lämpliga kandidater har väckt kritik. Kommunförbundets jurister har kritiserat förfarandet och professor Olli Mäenpää tycker att lagen borde uppdateras.

SFP är enligt Svenska Yle av den åsikten att det var helt rätt att göra så eftersom varken Brandt, Stenman eller Lindström hade sökt tjänsten som stadsdirektör om inte konsulten hade tagit kontakt.

Så här beskriver kandidaterna i Österbottens tidning hurdan ledare de vill vara:

Mats Brandt: – Analytisk och närvarande. Stadsdirektören ska vara kittet mellan politikerna och personalen och försöka få alla att gå åt samma håll.

Kristina Stenman: – Engagerad, lättillgänglig och tar ställning. Att lita på människor och inte styra för mycket på detaljnivå, men vara beredd att puffa på om det inte går framåt.

Fredrik Lindström: – Diskuterar, lyssnar och argumenterar. Gruppspelare. Via samarbete kan man hitta gemensamma lösningar.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *