Tarasti föreslår att Helsingfors, Esbo och Vanda jämställs med landskapen

Lauri Tarasti. Foto: Kunta.tv
Lauri Tarasti. Foto: Kunta.tv
7.3.2016

Utredningsman Lauri Tarasti gav i januari sitt förslag till vilka andra uppgifter förutom vården som kan överföras från kommunerna och staten till de framtida landskapen.

Under samlingspartiets ordförandedagar i Tavastehus  i lördags presenterade Tarasti sitt eget förslag, som inte fanns med i rapporten.

– Finns det något hinder för att tre stadskommuner skulle jämställas med landskapen – nämligen Helsingfors, Esbo och Vanda, sade Tarasti.

Det skulle ge antalet 21 istället för 18.

Tarasti motiverade sitt förslag med att landskapen sinsemellan är väldigt olika. Nyland har 1,6 miljoner invånare medan till exempel Mellersta Österbotten bara kring 70 000.

Han påpekade att Nyland är överlägset mycket större än alla andra landskap. Näststörst är Birkaland med sina dryga 500 000 invånare.

– Det här är inget nytt påfund. Så har man gjort också på andra håll, sade Tarasti och syftade på Norge där antalet är 19 plus Oslo.

Tarasti sade sig ha funderat på att den stora region- och vårdreformen också är en kommunreform medan han jobbade med rapporten.

 

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här