Det var inte en överraskning att vårdreformen föll eftersom det redan har varit på känn en tid. Däremot var det var en överraskning att regeringen föll, säger Christina Gestrin.

– Det känns dramatiskt just nu, men det är ju kort tid kvar av regeringsperioden, egentligen bara några dagar före riksdagen oberoende skulle ha inlett sin paus. Tidsmässigt tror jag att regeringens fall inte kommer att märkas så mycket i vår vardag.

Gestrin har lett utredningsarbetet inom ramen för projektet Nyland 2019.

– Det positiva är att vi har haft ett år på oss att planera den svenska servicen. Vi har hunnit utreda läget för den svenska servicen i Nyland och funderat på olika modeller; hur ska vi gå vidare, var finns bristerna och vad man kunde göra bättre?

– Vi nu har mycket mera kött på benen när det gäller det svenska jämfört med vad vi hade för ett år sedan. Det här arbetet skulle inte ha gjorts om inte reformberedningen hade räckt så länge, säger Gestrin.

Vad betyder det rent konkret?

– Vi har kartlagt hur invånarna i Nyland upplever att den svenska servicen fungerar och har samlat på oss ett digert material. Vi har hunnit bereda ett svenskt nätverk kring forskning och utveckling av vården, samt utvecklat ett vårdkoncept på svenska.

Nyland 2019 har många förslag att gå vidare med under vårens lopp. Projektet pågår åtminstone till slutet av juni. Beredningsarbetet tar inte slut även om reformen i det här skedet faller, säger Gestrin.

Plan B under arbete

Vårdreformen kommer vara aktuell även under nästa regeringsperiod. Landskapet Nyland har redan tankar och förslag kring hur det svenska borde utvecklas och var bristerna finns.

– Svenskan i vårdreformen har under senaste tid inte alls diskuterats i offentligheten. Förhoppningen är att nästa regering lär sig av de misstag som den nuvarande har gjort. Det krävs en parlamentarisk beredning. Man bör ta vara på den information och det arbete som gjorts under de senaste fyra åren och inte börja från noll.

– Landskapen har varit tvungna att förbereda sig på att reformen skulle komma. Vissa har säkert gjort mera än andra. I Nyland har över 200 människor jobbat med att bereda reformen. Den här extra tiden har behövts, säger Gestrin.

Så arbetet har inte gjorts i onödan?

– Säkert finns det sådant som inte kommer att förverkligas och som går till spillo. Men mycket kommer att kunna utnyttjas. Vi har redan en tid jobbat med plan B-alternativet.

– Redan före julen ändrade vi tyngdpunkten och började jobba med sådant som är genomförbart oberoende om den nuvarande reformen skulle falla.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *