- Jag är ledsen för att någon har uppfattat mitt beteende som dåligt. Enligt den externa utredning som staden har låtit göra finns det inga tecken på att jag skulle ha gjort mig skyldig till osakligt bemötande eller dålig förvaltning, säger stadsdirektör Tomas Björkroth. Bilder: Lovisa stad

Sex anställda vid Lovisa stad lämnade en förvaltningsklagan i februari på grund av stadsdirektörens beteende i samband med omställningsförhandlingarna och två samarbetsmöten den 29 och 30 januari i år.

Enligt dem som undertecknade förvaltningsklagan ska stadsdirektör Tomas Björkroth ha gjort sig skyldig till osakligt bemötande och försökt diktera vem som ska representera arbetstagarna i förhandlingarna.

Den 7 maj publicerades delar av stadsdirektörens och förvaltningsdirektörens utlåtande inför stadsstyrelsens möte. Enligt utlåtandet har frågan utretts av en extern tredje part som friar stadsdirektören från alla misstankar om osakligt bemötande. Stadsstyrelsen ansåg den 12 maj att det inte fanns orsak att vidta åtgärder i frågan.


Läs mera, Svenska Yle 13.5.2025: Klagomål mot Lovisas stadsdirektör – uppges ha betett sig dåligt på möten

Läs mera i Bbl, 14.5.2025: Mera sekretess i Lovisa – också nu om stadsdirektören


Den externa utredningen, som har gjorts av advokatbyrån DKCO, har fått stämpeln konfidentiell. ”Beslutet är gjort av förvaltningsdirektören som enligt stadens förvaltningsstadga besluter om utlämnande av handling”, enligt stadsdirektör Tomas Björkroth.

Lovisa stads förvaltningsdirektör Elina Amnell-Holzhäuser hänvisar till lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet och nämner specifikt en paragraf som ger kommuner rätten att hemligstämpla ”uppgifter om åsikter som personen har uttalat privat”.

– Jag har läst utredningen och förstår inte varför den klassas som konfidentiell. Jag har ingenting emot att utredningen offentliggörs, säger Evelina Passi, huvudförtroendeman vid Lovisa stad.


Läs också, Kommuntorget opinion 26.2.2024: Stefan Holmström: Det som skett i Lovisa är inget exceptionellt


Enligt Passi ska stadsdirektör Björkroth ha förbjudit henne att yttra sig då omställningsförhandlingarna körde i gång i januari. Björkroth ska enligt henne också ha försökt diktera vilka fackliga representanter som skulle representera arbetstagarparten. Det här är ett flagrant brott mot arbetstagarpartens direktionsrätt, anser hon.

Passi får uppbackning av fackförbundet för offentliga sektorns utbildade (Fosu) som i ett utlåtande skriver att de utgår från att Lovisa stad följer samarbetslagen och arbetar för ökat samförstånd.

”Om Passi utsätts för påtryckningsåtgärder, osakligt bemötande eller om hennes verksamhetsförutsättningar begränsas kan det handla om ett brott mot tjänstemannalagen. Fosu skrider vid behov till nödvändiga åtgärder”, skriver facket i utlåtandet.

– Jag är ledsen för att någon har uppfattat mitt beteende som så dåligt. Enligt den externa utredning som staden har låtit göra finns det inga tecken på att jag skulle ha gjort mig skyldig till osakligt bemötande eller dålig förvaltning, säger Björkroth.

Enligt Fosu är den externa utredningen varken objektiv eller lösningsinriktad.

Omställningsförhandlingarna i Lovisa stad berörde en organisationsreform som har beretts sedan i höstas. Den nya kommunorganisationen klubbades igenom på Lovisa stadsfullmäktiges möte den 7 maj. I juni slås förvaltningsstadgan fast. Reformen leder till turbulens då vissa tjänster försvinner och andra tillkommer. Omplaceringarna har väckt ont blod bland en del tjänstemän, trots att inga uppsägningar är att vänta.

– Det finns helt tydligt en del tvister som inte är utredda. I en organisation med 630 anställda uppstår det missnöje ibland. Det är svårt att undvika. Tvisterna måste redas ut för att vi ska kunna gå vidare, säger Björkroth.