Sjunde årtiondet i kommunalpolitiken hägrar för Hans Ingvesgård
Kommunalrådet Hans Ingvesgård från Lappfjärd tog klivet in i fullmäktigevärlden för 51 år sedan. Han fortsätter att engagera sig i Kristinestadspolitiken. Inte ens allvarliga hälsoproblem stoppar honom.
– Jag har vandrat i dödsskuggans dal. Vid midsommaren 2018 konstaterade inte mindre än fem läkare att jag knappast skulle överleva.
Kommunalrådet och SFP-politikern Hans Ingvesgård tvingades ta en lång timeout efter att ha drabbats av sprucken tjocktarm, bukhinneinflammation och njursvikt.
När vi skriver december 2019 är Ingvesgårds tjocktarm ersatt med en påse på magen. Han tar sig fram med rollator. På grund av njursvikt är han i behov av dialys på Bottenhavets sjukhus i Kristinestad tre gånger i veckan.
– Jag är en fajter. Utan det flitiga skidåkandet och idrottandet i ungdomen skulle jag inte ha klarat mig lika bra i den här situationen.
– Jag har själv varit med om att bygga upp det här sjukhemmet. Jag vistas här på egen bekostnad. Jag vill framhålla detta för att ingen ska tro att jag försöker skaffa mig fördelar, fortsätter Ingvesgård som är stiftande medlem och ordförande i sjukhemmet Geritrim.
Har lämnat in flera motioner under 2019
Hans ”Hansin” Ingvesgård är en av landets mest erfarna kommunalpolitiker.
– Jag blev invald i dåvarande Lappfjärd kommuns fullmäktige 1968 och har därefter suttit tolv perioder oavbrutet. Mig veterligen torde det vara endast jag och tre andra kommunpolitiker som har varit med så länge i Finland, säger han.
Från juni och framåt har Hans Ingvesgård varit kapabel att delta i tre utlokaliserade stadsfullmäktigemöten.
– Jag vill fortfarande åstadkomma mycket. Jag har ett kolossalt bra minne att förlita mig på. Jag kommer ihåg en massa datum, årtal och händelser.
Ingvesgård har lämnat in några nya motioner till fullmäktige under 2019. Den ena motionen handlar om att intensifiera hälsovårdssamarbetet mellan Kristinestad, Närpes och Kaskö.
– Den andra motionen syftar till att göra Kristinestad till landets mest handikappvänliga stad. Bland annat föreslås det att en hiss ska installeras i stadens rådhus.
Att Hans Ingvesgård de hälsomässiga motgångarna till trots har ett kroniskt behov av att vara aktiv och samhällsorienterad står klart.
– Jag har engagerat mig mycket för krigsveteranerna. På senare tid har jag samlat in 55 annonser till det kommande numret av Kustveteranen. Det är nytt rekord, berättar han från sjuksängen.
Anklagades för röstköp 2017
Under sin drygt fem decennier långa kommunalpolitiska karriär har Hans Ingvesgård varit med om mycket konstruktivt. Han har med om att grunda olika lokala föreningar och bygga upp lokalsamhället.
Det har även funnits mörkare stunder. I samband med kommunalvalet 2017 anklagades Ingvesgård för att ha försökt köpa en persons röst för fem euro.
– Det var en beklaglig historia. Jag höll fram en femeuros sedel och föreslog lite kaffedrickande när jag pratade med en serviceman. Det hela rann dock ut i sanden och hela åtalet blev förkastat.
– Härvan ledde dock till att jag blev förbisedd när posterna skulle fördelas efter förra kommunalvalet, tillägger Ingvesgård frustrerat.
Häxjakt inom SFP
Hans Ingvesgård anser att han blivit utsatt för häxjakt inom det egna partiet mer än en gång.
– I mitten av 1990-talet var det tufft med heta diskussioner om arrangemangen och trafiklösningarna vid Lålbykorsningen. Som markägare blev jag stämplad som jävig. Priset för en bit mark som jag sålde var dock anspråkslöst, minns Ingvesgård.
Hur ser du som veteranpolitiker på Sydösterbottens framtid? Kan en sydösterbottnisk storkommun bli aktuell framöver?
– Jag vill inte flagga för någon fusion. Men man bör åtminstone våga debattera frågan i de berörda kommunerna. Jag tror inte att tiden är mogen ännu. Ett första steg på den vägen vore att fusionera församlingar i Sydösterbotten.
För att stävja den negativa befolkningsutvecklingen i Kristinestad kan Ingvesgård tänka sig ökad invandring som en kompenserande åtgärd.
– Det vore också viktigt att unga familjer kan stanna kvar i trakten, tillägger han.
Planerar att ge ut memoarer
Hans Ingvesgård är vid sidan av sina andra engagemang en skrivande person. Han är bland annat kolumnist i finskspråkiga Suupohjan Sanomat.
– Jag håller på att sammanfatta mina politiska memoarer i en bok som enligt planerna ska utges i slutet av 2020. Jag lyfter också fram delar av Lappfjärds historia i boken, berättar han.
– Hemma har jag ett omfattande personligt arkiv bestående av 23 mappar. Där har jag dokumenterat cirka 400 tal som jag har hållit under årens lopp. Jag har också sparat ett stort antal tidningsklipp.
Tänker du kandidera i det kommande kommunalvalet på våren 2021?
– Jag har blivit tillfrågad. Men i det här skedet är det ännu inte klart om jag ställer upp eller inte. Om de övriga familjemedlemmarna säger nej så blir det ingen kandidatur, säger Ingvesgård.
Hans Ingvesgård
- Ålder: 74
- Bor: I centrala Lappfjärd, Kristinestad.
- Familj: Hustrun Eva och sonen Tom med familj.
- Civilt yrke: Har varit potatisodlare i Lappfjärd i 40 år. Har också
- varit företagare och drivit tre egna bolag.
- Karriär inom kommunalpolitiken: Blev invald första gången 1968 i Lappfjärds kommunfullmäktige. Har blivit omvald 11 gånger sedan dess. Har varit Kristinestadsstyrelsens ordförande 1979–2005. Har också varit både ordförande och viceordförande för stadsfullmäktige.
- Udda politisk merit: Erhöll nästan 3000 röster som SFP-riksdagskandidat i valet 1975. Har varit verksam som folktingsman mellan 1970 och 1976.
- Andra samhälleliga engagemang: Ordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt 1989–2004. Har varit Svenska Österbottens ungdomsförbunds ordförande 1973–1976.
- Favoritlitteratur: Är allätare. Läser gärna samhälls- och idrottslitteratur samt konsumerar nyheter flitigt.
- Favoritmusik: Svensktoppen.
- Det bästa med Finland: Tryggheten och det råder ordning och reda i landet. Att arbetsamheten och sysselsättningen i Österbotten är på en hög nivå är också ett stort plus.
- Det sämsta med Finland: Inåtvändheten som gör att många är livrädda för flyktingar och invandrare. Den utbredda avundsjukan i landet är också jobbig. Att språkgräl förekommer är också negativt.