Att återinföra svenskan som obligatorisk i studentexamen är knappast det primära sättet att förbättra tjänstemännens språkkunskaper, meddelar statsminister Juha Sipilä per e-post till Helsingin Sanomat.

Sipilä kommenterar sitt uttalande i tankesmedjan Agendas pamflett Regeringen Sipilä och svenskan där han i en intervju öppnar för en diskussion om att återinföra svenskan som obligatoriskt ämne i studentskrivningarna igen.

I e-postmeddelandet till HS säger Sipilä ändå att man i första hand borde hitta mer uppmuntrande sätt för att förbättra tjänstemännens språkkunskaper.

“För mig är det viktigt att den svenskspråkiga minoritetens rättigheter tryggas, därför behövs det diskussion. Det är klart att tjänstemännens kunskaper I svenska blivit sämre över en längre tid. En orsak kan vara att svenskan inte längre är obligatorisk i studentexamen”*, skriver Sipilä.

AnnonsAlternativ för att förbättra tjänstemannasvenskan är enligt Sipilä att höja kravnivån för tjänstemannasvenskan vid universiteten eller göra det möjligt att avlgga prov på tjänstemannasvenska redan i gymnasiet.

I Helsingin Sanomat säger Sipilä att i synnerhet det senare alternativet skulle kunna sporra eleverna att studera och skriva svenska.

Sannfinländarnas partiledarkandidat Sampo Terho skrev på Facebook att regeringen inte kommer att återinföra svenskan som obligatoriskt ämne i studentexamen. Man har inte kommit överens om det varken i regeringsprogrammet eller i något annat sammanhang.

Läs också: Inga undantag för svenska lösningar

*redaktionens översättning

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *