Sandra Bergqvist slängdes direkt in i den politiska hetluften efter att hon valts till vice ordförande i  Svenska folkpartiet. Bergqvist arbetar som svensk teamledare på Kommunförbundet.

I går söndag valdes Bergqvist till en av tre vice ordförande i SFP, i dag måndag är det regeringskris sedan Sannfinländarna valt Jussi Halla-aho till ny partiledare. Bergqvist viftar med sin plingande mobiltelefon och medger att det är svårt att låta bli att följa med nyhetsflödet en dag som denna.

– I fall Sannfinländarna hade stannat kvar i regeringen hade vi fått se en knyckig och ryckig dagspolitik. Den nya partiledningen är ännu ett oprövat kort som Samlingspartiet och Centern skulle ha haft svårt att lita på, säger Bergqvist.

Bergqvist har noterat att partiordförande Halla-aho ändrar åsikt i rasande tempo.

– Innan han blev vald meddelade han att han ska leda sitt parti från Bryssel. I söndags hade han ändrat sig och krävde att få bli minister.

Jussi Halla-aho lämnade överläggningarna med statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) i måndags vid lunchtid. Vid 14-tiden konstaterade Sipilä och Orpo i ett Twittermeddelande att det inte finns förutsättningar för ett regeringssamarbete med Sannfinländarna.

https://twitter.com/juhasipila/status/874221413632282624

SFP och KD vill regera

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson och Kristdemokraternas partiledare Sari Essayah har meddelat att de är intresserade av ett regeringssamarbete i fall Sannfinländarna lämnar eller tvingas lämna regeringen.

Hur kommenterar en färsk vice ordförande detta?

– Innan man utlyser nyval är det viktigt att utreda alla förutsättningar för en ny regering. Ett nyval innebär att vi går in i ett stort vakuum där allt arbete faller. Oavsett vad man anser om vård- och landskapsreformen är det illa att gå in i ett politiskt vakuum, nu när Finland äntligen har fått i gång den ekonomiska tillväxten.

Sandra Bergqvist är öppen för att SFP går med i regeringen, men inte till vilket pris som helst.

– Det finns massor med frågor som SFP ska driva i en eventuell förhandling, men för mig personligen är frågan om tillgången till svensk service i Finland den absolut största och viktigaste frågan, säger hon och tillägger:

– Reformer är oundvikliga och just därför måste vi se till att få in starka svenska strukturer i alla reformer. De starka strukturerna borgar för att vi också i framtiden har service på svenska i vårt land.

Skärgård och familjepolitik

Som SFP:s vice ordförande hoppas få ansvar för substansfrågor inom landsbygds- och skärgårds- och familjepolitiken.

– Vår nuvarande regering har en mycket bristfällig kunskap om hur skärgården fungerar. I sitt förslag om förbindelsebåtar i skärgården föreslog regeringen en modell som skulle ha gett näringsidkare i skärgården en tilläggskostnad på mellan 40 000 och 60 000 euro per år.

Förslaget stoppades. En av lobbarna mot förslaget var Sandra Bergqvist.

– Jag lobbade inte ensam förstås, utan tillsammans med många andra, bland annat med Kommunförbundet, säger hon.

Hur ser hon då på sin roll som sakkunnig på Kommunförbundet och representant för ledningen i ett politiskt parti. Finns det risk för intressekonflikter och jäv?

– Jag har kollat saken med Kommunförbundets ledning och fått grönt ljus. Jag är ju inte den enda politiskt aktiva i vårt hus.

Sandra Bergqvist har varit en av de sakkunniga i Kommunförbundet som bevakat vård- och landskapsreformen och också uttalat sig som sakkunnig om reformen. Hur blir det framledes?

– Vård- och landskapsreformen är en väsentlig del av dagspolitiken och därför är det vår partiordförande som ska uttala sig om den. Uppstår det situationer där det finns risk för intressekonflikter får jag helt enkelt jäva mig, säger Sandra Bergqvist.

 

Sandra Bergqvist

  • Teamledare på Kommunförbundet, sakkunnig i svenska frågor
  • Född och uppvuxen i Nagu
  • Stadsstyrelseordförande i Pagas (2009-2012)
  • SFP:s kretsordförande i Egentliga Finland (2012-13)
  • Har jobbat på SU, Åbo Akademi, Folktinget, Undervisnings- och kulturministeriet
  • Familj: Sambo, två döttrar på 2 och 4 år, tre bonusbarn (12,16, 19 år).

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *