Samhällsaktuella inslag på den Finlandssvenska kryssningen

3.2.2017

Den pågående vård- och landskapsreformen, framtidens kommun och integration på svenska. Med de här ingredienserna deltar Kommunförbundets svenska team i den Finlandssvenska kryssningen.

Kommunförbundet ordnar tre seminarier och diskussioner om hur den pågående vård- och landskapsreformen kommer att påverka vårt samhälle.

På fredagen handlar seminarierna om framtidens kommuner, hur de kommer att se de ut och vilken roll har de har i framtiden och om landskapen och vad som just nu är aktuellt.

– Hur byggs de upp, hur ska de se ut och vad ska de egentligen göra? Det här hoppas vi kunna ge några svar kring och diskutera tillsammans med publiken, säger Sandra Bergqvist, teamledare för Kommunförbundets svenska team.

På lördag förmiddag arrangerar Kommunförbundet tillsammans med Folktinget en diskussion om framtiden för Svenskfinland. Hur påverkas tillgången till svensk service i vårdreformen och håller svenska strukturer på att slås sönder? Visst finns det väl en framtid för det svenska i Finland?

Liselott Sundbäck, svensk invandrarkoordinator vid Kommunförbundet är också med och håller I trådarna för ett seminarium på lördagen om vad som är aktuellt just nu i Svenskfinland och hur integrationen på svenska mår. Vad finns det för smärtpunkter och utvecklingspotential?

– Jag ser det också som en möjlighet att komma med utvecklingsförslag. Hur ser integrarionen ut just i din kommun och vad vill du utveckla?

Under seminariet presenteras två exempel: Folkhälsans mångkulturella folkhälsa och den nybildade föreningen svenska.fi som består av personer som själv valt svenska som integrationsspråk.

Kommuntorget är också med i vimlet – ryck oss gärna i ärmen och säg hej!

 

 

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här