S-gruppen ger sig in i hälsobranschen?

30.5.2017

Handelslaget Suur-Savo kommer att lägga beslag på största delen av arbetsplatshälsovården i landskapet Södra Savolax, skriver Kuntalehti. Samtidigt funderar S-gruppen på att börja producera hälsovårdstjänster i hela landet.

Handelslaget Suur-Savo som hör till S-gruppen och samkommunen för social- och hälsovårdstjänster i Södra Savolax Essote köper tillsammans bolaget Etelä-Savon Työterveys Oy av staden St. Michel. Suur-Savo kommer att äga 51 procent av aktierna och Essote 49 procent, skriver Kuntalehti.

Bakgrunden till affären är vård- och landskapsreformen. Efter att reformen trätt i kraft kan kommuner inte längre äga bolag som verkar inom social- och hälsovårdsbranschen.

Till Kuntalehti säger Suur Savos vd Heikki Hämäläinen att målet är att komma in på arbetsplatshälsovårdsmarknaden också i Nyslott och Pieksamäki.

Hämäläinen säger också att S-gruppen som bäst utreder om det finns förutsättningar att producera hälsovårdstjänster i hela landet. Då skulle det inte enbart handla om arbetsplatshälsovård utan hela spektret av hälsovårdstjänster.

S-gruppen har redan verksamhet inom hälsobranschen i Norra Karelen där handelslaget Pohjois-Karjalan Osuuskauppa har en egen läkarmottagning.

Precis som i S-market, Alepa och Prisma får ägarna, medlemmarna i handelslaget, bonuspoäng då de använder sig av S-gruppens läkartjänster, men tjänsterna är tillgängliga för alla.

Idén är att det ska vara lätt att få hälsovårdsservice t.ex. i samband med ett butiksbesök.

Enligt Kuntalehti anser experter att S-gruppen har goda förutsättningar att ge sig in i på hälsovårdsmarknaden. Handelslagen har t.ex. både pengar och utrymmen till sitt förfogande. ABC-stationerna och Prisma-köpcentren är dessutom placerade så att de är lätta att ta sig till

Handelslagen finns också redan i hela landet och som en fördel ses att eventuella vinster skulle stanna i Finland och i den egna regionen.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här