Alla som drivit igenom förändringar vet hur tungt och ensamt det kan vara, sade familje- och  omsorgsminister Juha Rehula då han talade inför social- och hälsovårdsdirektörerna på tisdagen. Han hoppas att fältet nu ska arbeta med och inte mot honom för att föra reformerna i hamn.

– Jag vet att alla ni som arbetat med förändringar har upplevt samma ensamhet. Men vi behöver förändring och då måste man orka gå framåt. Det är ändå ni social- och hälsovårdsexperter som hjälper eller stjälper reformen, sade Rehula då han öppnade konferensen för social- och hälsovårdsdirektörer i Kommunernas hus idag.

Han berättar att lagpaketet för vård- och landskapsreformen nu är så gott som klart och ska överlämnas till riksdagen inom två veckor.

– Nu väntar jag mig beslut. Dels av regeringen, men också av er som arbetar på fältet, säger Rehula.

Han säger att han är medveten om att det finns ett motstånd och många aktörer som hoppas att reformen inte blir av. Rehula säger också att man glömt vad reformen egentligen handlar om.

– Det handlar om människor och inte om kommuner eller andra strukturer, säger Rehula.

Samtidigt medger han att reformen är svår att greppa och att kommunikationen kring reformen inte är särskilt lätt att ta till sig.

– Men det här är komplicerade saker och det är inte så lätt att få till en lättläst version (mummoversio).

Ingen triumfmarsch

Arbetet med reformerna har varit massivt och Rehula påpekar att detta bara är början. Framför oss ser vi enligt Rehula flera år av arbete.

– Det här är ingen triumfmarsch, men jag är övertygad om att i de kommuner och regioner där man fokuserar på att lösa problem, tänker utanför sina revir och samarbetar över gränserna, där kommer man också att lyckas.

För att understryka detta ritar Rehula upp en stor ”smiley” på blädderblocket framme i salen.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *