Polisens språkkunskaper och Folktingets stöd – så präglar svenskan regeringsprogrammet
Den nya regeringen betonar svenskan i Finland på en rad viktiga punkter i det nya regeringsprogrammet
Läser man det regeringsprogram som läckte till tidningen Ilta-Lehti är SFP:s medverkan i regeringen lätt att känna igen.
Svenskan nämns direkt och indirekt på ett sätt som inte var fallet under regeringen Sipiläs tid. Nedan en lista över de mest uppenbara finlandssvenska inslagen.
- Svenska blir igen ett obligatoriskt ämne för finskspråkiga studenter (och finska för svenskspråkiga).
- En helhetsutredning av den svenskspråkiga utbildningens särdrag, utmaningar och utvecklingsbehov ska genomföras. Utredningen gäller från småbarnspedagogiken upp till högskoleutbildningen. Det här ska resultera i ett långsiktigt åtgärdsprogram som tryggar jämlikheten.
- Det statliga stödet till Svenska Folktinget ska fås upp till en tillräcklig nivå.
- Social- och hälsovårdsreformen ska garantera kvalitativa och kundorienterade tjänster på ett jämlikt sätt för svensk- och finskspråkiga.
- Polisernas antal ska inte bara höjas till 7 500 årsverken till och med år 2022. Regeringen vill också fästa uppmärksamhet vid polisernas språkkunskaper.
- Räddningsmyndigheternas faktiska tjänsteförmåga på svenska och finska ska tryggas. Det här gäller främst polisen och nödcentralerna.
- Integrationstjänsterna ska förbättras på bägge inhemska språken.
- Kommunikationen på svenska mellan statsmakten och landskapet Åland ska säkras och det åländska självstyret ska utvecklas. Bland annat ska Ålands inflytande i EU-frågor säkras.
- Faktalitteratur på bägge inhemska språken ska stödas.
- En nationalspråkstrategi ska trygga allas rätt att få betjäning på det egna språket, och förbättra språkklimatet. Ett språkpolitiskt program ska uppmärksamma andra språk i Finland, främst samiska, romska, karelska och teckenspråk.