Blivande kommunministern Sirpa Paatero (SDP) tror att finansieringen av kommunerna kommer att ordna sig, trots att regeringsprogrammet som presenterades i måndags lämnade många öppna frågor.

Skrivelserna i regeringsprogrammet har under de senaste dagarna tolkats på många olika sätt, men Sirpa Paatero är övertygad om att allt ordnar sig.

– Så sent som i kväll (tisdag) diskuterade jag med medlemmar i regeringsförhandlingarnas finansgrupp och de försäkrar att pengarna till reformerna räcker till. Man ska också komma ihåg, att inte alla reformer i regeringsprogrammet träder i kraft i början av 2020, understryker Paatero till Kuntalehti på tisdag kväll.

Litar på att nedskärningarna avslutas

Enligt Kommunförbundets beräkningar växer kommunernas statsandelar nästa år med nästan en miljard, i varje fall om man ser till lagen. Bakom tillväxten ligger slopandet av det frysta indexet, och avslutandet av konkurrenskraftsavtalet. Pessimister har varit rädda för de livsviktiga miljonernas öde när den nya regeringen träder till.

– Regeringsprogrammet konstaterar att den förra regeringsperiodens nedskärningar avslutas. Enligt min tolkning avses just indexnedskärningarna och konkurrenskraftsavtalet. Och kommunerna har ett löfte om att de nya uppgifterna ska finansieras till 100 procent.

Slutar i Kommunförbundet

Paatero har de senaste åren varit ordförande för Kommunförbundets styrelse.

Tisdagskvällens val innebär också att hon lämnar ordförandeposten. Paatero konstaterar att det inte hade varit möjligt eller ens lämpligt att sköta bägge uppdragen.

– En kommunminister kan inte fungera som ordförande för kommunernas intressebevakningsorganisation.

Bekant med ägarstyrningen

Paatero får ännu under onsdagen invänta Vänsterförbundets beslut om huruvida partiet går med i regeringen men om och när uppdraget som kommunminister inleds ser hon fram emot att ta itu med arbetet. Paatero blir också minister för statens ägarstyrning.

– Det är med glädje som jag tar emot uppgiften. Jag varit i kommunalpolitiken i 20 år och de senaste åren i Kommunförbundets styrelse. De åren har gett en bra grund för det här arbetet. Ägarstyrningen blev jag bekant med under min förra ministerperiod (2014–2015).

Twitterreaktioner på valet av Paatero

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *