Fler uppgifter för kommunerna och regeringen lovar full kompensation.
Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen hittar både goda och dåliga nyheter i det regeringsprogram som Antti Rinne (SDP) presenterade i måndags.

– Regeringen har lovat korrigeringar i statsandelarna och i kostnadsfördelningen mellan stat och kommun. Det här är goda nyheter för våra kommuner, säger Karhunen.

Samtidigt får kommunerna fler uppgifter när servicen byggs ut och Karhunen är orolig för att pengarna inte ska räcka till.

– Alla ny uppgifter som åläggs kommunerna måste kompenseras fullt ut. Jag hoppas att den kommande regeringen håller sitt löfte, säger hon.

Kommunernas ekonomi påverkas bland annat av personaldimensioneringen på 0,7 vårdare per klient inom äldrevården, de tusen nya HVC-läkartjänsterna och löftet om läkartid inom sju dagar också i icke brådskande fall.

Karhunen har fler frågetecken kring social- och hälsovårdsreformen och kommunernas roll i den.

– Hur ser tidtabellen ut och vilken är kommunernas roll i processen? Lyssnar regeringen tillräckligt på kommunerna? Det här är frågor som Kommunförbundet kommer att följa med mycket noggrant, säger hon och tillägger att Kommunförbundet gärna är med i arbetet.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *