Huvudstadsregionens städer börjar förbereda gemensam vård

7.4.2016

Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla förbereder sig på att lösgöra sig från vård- och förvaltningsreformen som berör resten av landet. Stadsdirektörerna i huvudstadsregionen träffades idag den 7 april och enades om att börja förbereda ett eget område separat från övriga Nyland.

Regeringen kom i tisdags överens om riktlinjerna för social- och hälsovårds- och regionförvaltningsreformen. Riktlinjerna inbegriper en separat lösning som berör huvudstadsregionen. Enligt det är huvudstadsregionen centrerad på ett helt annat sätt än resten av landet och  har olika  behov och förutsättningar.

Regeringen är redo att  utvärdera en särlösning för huvudstadsregionen som skrivs i lagen. Villkoret är att städerna i huvudstadsregionen kommer med ett gemensamt förslag om det här, vilket de nu enats om att göra.

Med särlösningen vill städerna uppnå en egen förvaltning för social- och hälsovården men också annat som staten nu har ansvar över, bland annat sysselsättningen, näringslivs- och invandringsservicen.

Helsingfors överborgmästare Jussi Pajunen (Saml) säger till Helsingin Sanomat att det inte är vettigt att samla all förvaltning till en stor enhet som täcker hela Nylands län.

Om man lyckas nå enighet om en särlösning skulle det innebära att Finland får 18 självstyrande områden speciallagstiftningsområde i huvudstadsregionen.

 

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här