HS: Hälften av kommunerna utan representation i landskapen

Det är de stora städerna som får makt i de nya landskapsfullmäktige.
Det är de stora städerna som får makt i de nya landskapsfullmäktige.
8.5.2017

Hälften av kommunerna i Finland kan bli utan representation i  de nya landskapsfullmäktige, visar en uträkning som Helsingin Sanomat har gjort på basis av valresultatet i kommunalvalet i april.

Uträkningen som HS har gjort visar att makten i landskapen kommer att koncentreras till de stora städerna. 150 kommuner riskerar att helt stå utan representation.

HS har intervjuat grundlagsutskottets ordförande Annika Lapintie (VF) som säger att det kan bli ett grundlagsproblem om så många som hälften av kommunerna blir utan representation.

– Det här är ett problem som grundlagsutskottet funderar på som bäst och jag kan därför inte säga vilken vår tolkning bli, säger Lapintie i HS.

I Nyland skulle bland annat Grankulla , Hangö och Lovisa bli utan representation liksom Lappträsk, Mörskom, Sibbo och Sjundeå. Helsingfors skulle få  62 platser i landskapsfullmäktige, Esbo 21, medan Vanda bara skulle få 8 platser. Raseborg beräknas få 2 platser och Kyrkslätt, Borgå och Lojo en plats vardera.

I Egentliga Finland skulle Åbo få 54 platser. Pargas skulle få en plats, medan Kimitoön skulle stå utanför.

I Österbotten skulle Vasa få 26 platser och Korsholm 10. Nykarleby skulle få 4, medan Jakobstad skulle få nöja sig med 2. Vörå beräknas få 3 platser, Larsmo 2. Kristinestad, Kronoby, Malax och Pedersöre skulle få en plats vardera. Kaskö och Korsnäs skulle inte få någon representation alls i landskapsfullmäktige.

 

 

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här