– Vårdreformen är ett hån gentemot lokaldemokratin såsom vi lärt känna den. Reformen överför makten till staten, och landskapens verkliga självbestämmanderätt blir mycket marginell, säger Anna-Maja Henriksson.

Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson anser att regeringen urholkar demokratin och försvagar medborgarsamhället.  I ett pressmeddelande hänvisar hon  till regeringens planer att ta makten från de kommunala beslutsfattarna och föra över den på ministerierna. Inte heller landskapens förtroendevalda kommer att ha mycket att säga till om, menar Henriksson.

– Vårdreformen är ett hån gentemot lokaldemokratin såsom vi lärt känna den. Reformen överför makten till staten, och landskapens verkliga självbestämmanderätt blir mycket marginell.

Enligt Henriksson syns det här syns redan i regeringens sätt att försvåra verksamheten på de mindre sjukhusen, köra ner dagkirurgi och nedmontera psykvård för barn och unga.

Annons– Det är obegripligt att sådant som fungerar inte ska få fortsätta. Vi är många som inte förstår hur regeringen och minister Rehula riktigt tänker, säger Henriksson.

Henriksson är också förundrad över att Centerns fält kan godkänna den kraftiga centraliseringen.

– Det kan inte ha undgått beslutsfattarna i de centerledda kommunerna runtom i landet att deras röster tystas ner av regeringen. Reformen kommer att leda till att allt mer av vården koncentreras till landskapscentra och städerna med universitetssjukhus. Vart tog tanken om att låta regionerna utvecklas på sina egna villkor vägen?

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *