Det är så coolt att se flickorna gå runt här precis som pojkarna, utbrister den 22-åriga somaliska Asiya Hassan Adan fascinerat när vi visar henne runt på universitetet. I lärocentret är majoriteten av dem som sitter och pluggar flickor.

Asiya Hassan Adan kom ensam till Finland med den stora flyktingströmmen i fjol. Efter ett års väntan lever hon ännu i hopp om att bli beviljad asyl. Hon är en av de få somaliska kvinnor som kunnat utbilda sig, men hon hann inte bli färdig med sina studier innan hon tvingades fly sitt hemland.

Adan Hassan arbetade för att ungdomar och flickor i det somaliska samhället. Hon säger att ungdomarnas och flickornas ställning är väldigt viktigt för henne.

Vi möter henne på järnvägsstationen då hon kommer med ett tåg från Kykslätt. På den snöiga vägen från tågstationen till universitetet kommenterar Hassan Adan det kalla vädret.
– Var sover alla hemlösa nu? undrar Hassan Adan och kramar sin jacka i den kalla vinden.

Då vi kommer i intervjun, kommer in på frågor som berör kvinnornas rättigheter kommer Asyias åsikter och upplevelser fram allt starkare.

–Jag kunde inte förstå att kvinnor hade rättigheter då jag kom till Finland. I Somalia anses kvinnor inte vara tillräckligt starka för att klara sig på egen hand eller vara kvalificerade för att arbeta och studera.

Asyia Hassan Adan berättar att vissa kvinnor i Somalia ändå, liksom hon själv, får möjligheten att studera och arbeta, men det ser inte ”de onda människorna i landet” på med blida ögon.

Text: Isabel Nordberg

Tema: Fler artiklar av journalistikstuderande

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *