Fyra av fem österbottningar är beredda att rösta i landskapsvalet visar en utredning som Stiftelsen för kommunal utveckling (KAKS) har gjort. Av nylänningarna skulle två av tre rösta i landskapsvalet.

Stiftelsen för kommunal utveckling (KAKS) har utrett hur medborgarna i de nya landskapen ställer sig till landskapsvalet.

Österbottningarna tycker det är viktigare att rösta i landskapsvalet än i Europaparlamentsvalet, medan nylänningarna är lika intresserade av båda. De viktigaste valen tycker man i båda landskapen är riksdagsvalet och kommunalvalet.

Svenska Yle rapporterade om att fyra av fem österbottningar är beredda att rösta i ett landskapsval, medan var femte kan tänka sig ställa upp som kandidat.

I Nyland skulle två av tre rösta i landskapsvalet. Var femte skulle kunna tänka sig ställa upp som kandidat, precis som i Österbotten.

Yle Österbotten har talat med Thomas Karv, som forskar i politiska attityder och politiskt förtroende vid Åbo Akademi.

Han säger att man ska ta siffrorna med en nypa salt. Han menar att österbottningarna inte är så extremt positiva till att ställa upp i ett landskapsval som rubrikerna vill få det till.

Läs också:

Landskapsvalet intresserar kommundirektörer i små kommuner

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *