Från och den 29 mars är det möjligt att förhandsrösta i kommunalvalet. SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund är orolig att posten ska slarva bort förhandsrösterna och uppmanar nu Posten att skärpa sig.

Förhandsröstningen pågår i hemlandet den 29 mars – 4 april och utomlands den 29 mars – 1 april. De allmänna förhandsröstningsställena i hemlandet är ämbetshus, postkontor och andra ställen som kommunen bestämmer. Man kan rösta på förhand på vilket förhandsröstningsställe som helst, oberoende av i vilken kommun man bor. Förhandsrösterna skickas per post till centralvalnämnden i den kommun väljaren är skriven i.

SFP:s riksdagslemot Mats Nylund är är nu orolig över hur Posten ska klara av att hantera förhandsrösterna. Enligt ett pressmeddelande från partikansliet har en del kommuner och lokalavdelningar meddelat att de blivit tvungna att betala böter för försenade valaffischer som inte kommit i tid med Posten.

Mats Nylund undrar vad Posten riktigt sysslar med. Inför det stundande kommunalvalet påpekar han att den försenade posten också påverkar vår demokratiska rätt att rösta.

– De finländare som väljer att förhandsrösta måste kunna lita på att deras postade röster når fram i tid. Det här gäller också när antalet utskick är större, nu speciellt med tanke på kommunalvalet. Det krävs en ordentlig skärpning i Postens verksamhet, säger Nylund, som inte själv kandiderar i kommunalvalet.

Läs mer om hur det går till att rösta på förhand här.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *