Regeringen har genom små lagförändringar försvårat situationen för personer som söker asyl i Finland. Enligt riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) är det fel väg.

– Flyktingarna är inte ett hot mot Finland.

Regeringen har genom små beslut hittat kryphål som förändrar flyktingpolitiken i Finland. Utvisningen av personer som blivit nekade asyl ska försnabbas,  reglerna för familjeåterförening har skärpts och man försöker få Finland, som tidigare har varit en drömstat för flyktingar, att framstå mindre attraktiv.

– För att försvåra möjligheten för familjerna till flyktingbarn att komma till Finland har inkomstgränsen för att man som flykting ska kunna försörja sin familj i Finland höjts. Det är absurt eftersom det är väldigt få finländare som kommer upp till den här nivån, säger Eva Biaudet.

Biaudet anser också att främlingsfientliga uttalanden blivit norm på grund av att medierna återger dem, vilket ger andra politiker och inflytelserika personer chans att använda samma ord och uttalanden.

Hon påpekar också att flyktingarna som kommer till Finland inte på något sätt är en sådan mängd att de skulle hota Finlands strukturer. Det handlar helt enkelt om en åsiktsfråga.

– Vi är ett land som har det ganska bra. Och om inget annat håller, borde åtminstone respekten för människovärdet hålla.

Det ökade hatpratet bland politiker handlar enligt Biaudet om att tysta ner, skyffla undan och skapa ett utanförskap för minoriteter. Priviligerade är rädda för att förlora sina förmåner.

– Ifall flyktingarna och de asylsökande inte skulle vara diskriminerade skulle de kunna bli läkare, forskare och politiker. Om det fanns fler kvinnor och invandrare i politiken skulle besluten se helt annorlunda ut.

Biaudet är ändå inte pessimistisk. Hon säger att oppositionen gör mycket för att ifrågasätta regeringens förslag och beslut. Det händer väldigt mycket och man kan påverka.

– Nu är en bra tid för unga att bli aktiva inom politiken.

Text: Matilda Saarinen

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *