Under förhandsröstningen i EU-valet (15 – 21.5) har även barnen möjlighet att rösta. Barnens val ordnas i fyrtio kommuner.

I Barnens val är de uppställda kandidaterna djurkaraktärer som tävlar om barnens röster för att få resa ut i Europa: Ronja Räv, Ronny Ren, Brutus Björn, Hilda Häst, Ulla Uggla och Linus Lokatt. Vinnaren avslöjas veckan efter valet.

I Vasa ordnas barnens val för första gången i år.

— Bredvid det allmänna förhandsröstningsstället finns barnens röstningsställe med självbetjäning. Där kan barn rösta med hjälp av en förälder eller någon annan vuxen. Barnen får fylla i och stämpla röstsedeln varefter man fäller den i barnens valurna, berättar servicerådgivare Petra Winberg, servicerådgivare i Vasa.

Kandidatuppställningen publicerades den 10 maj. Rösterna räknas efter valet i alla de medverkande kommunerna, och resultatet publiceras nationellt.

— Det är viktigt att barnen får en bild av hur demokratin fungerar. Barnen kan delta i röstningssituationen på det sätt som passar dem, säger Hanna Kaukopuro-Klemetti, informatör på Finlands Kommunförbund.

Fyrtio kommuner deltar i Barnens val, som ordnas av Finlands Juniorhandelskamrar tillsammans med Björneborgs stad och Kommunförbundet. Idén kommer från Björneborg där barnen har kunnat rösta ända sedan kommunvalet 2017.

Tvåspråkiga kommuner som deltar är Esbo, Hangö, Helsingfors, Lappträsk, Lojo, Åbo, Vasa och Vanda.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *