Upp till 3000 deltagare förväntas delta i lördagens manifestation för att behålla fulljouren i Vasa. − Det blir en folkfest dit alla ska känna sig välkomna. Det är viktigt att så många som möjligt kommer, säger initiativtagaren Kim Berg.

För ungefär två veckor sedan samlades österbottniska beslutsfattare för att fundera över vem som gjort vad och vad som ännu kunde göras för att rädda fulljouren i Vasa. Det är ett sällan skådat jobb över parti- och språkgränser som pågår för centralsjukhuset. Resultatet blev en manifestation som går av stapeln imorgon klockan 12-14 på salutorget i Vasa.

kim-berg− Vi fick så mycket feedback av människor som ville vara med och påverka. Det blir ett medborgarevenemang för familjer, alla. Sjukhuset är vår allas sak, säger Kim Berg, huvudförtroendeman vid centralsjukhuset i Vasa.

Alla politiska partier har engagerat sig i arbetet men de som stått för den aktiva planeringen är förutom Kim Berg De Grönas Laura Ala-Kokko och Samlingspartiets Marko Heinonen.

− Vi har bara sovit lite emellanåt. Folk kommunicerar väldigt aktivt med oss. Många föreningar har jobbat intensivt. Bussfirmor  transporterar folk från hela Österbotten till evenemanget, säger Berg.

Vasa stad erbjuder gratis parkering vid stadens allmänna parkeringsplatser på lördag för att visa sitt stöd för manifestationen på torget.

Vilket är ert budskap till omvärlden?

− Vi vill ha en lösning med 12+1 centralsjukhus. Det är inte bort från Seinäjoki och samarbetet med dem är viktigt.

Budskapet är direkt till regeringen.

− Det är ett rent politiskt beslut att dra in fulljouren i Vasa, därför är det viktigt  att ordna en manifestation som syns och att budskapet sprids via media. När man vill påverka politiker, brukar stora folksamlingar ha betydelse. Politiker behöver invånarnas röster, säger Berg.

2016-08-kommuntorget-sote-enkat-wideroosSFP:s Ulla-Maj Wideroos, ordförande för svenska reformgruppen som bevakar frågor kring vådreformen,  kommer också att delta.

− Jag hoppas på mycket folk, bra stämning och ett klart budskap. På våra skyltar står det 12+1. Vi kräver inte att någon annan ska avstå, bara det som andra har. Det är väldigt många som inte annars brukar delta i manifestationer som nu kommer på plats. Vi kämpar!

Klockan 12.30 på lördag intervjuas grundlagsutskottets ordförande Annika Lapintie (Vf) av förändringsledarna Göran Honga och Jukka Kentala. På programmet står förutom tal också bland annat akrobatik, bigband, gymnastik och dans.

Kommuntorget sänder live på Facebook från manifestationen imorgon. Följ med vår rapportering!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *