Det är inte första gången som Reina ryckt ut för en centerminister.

Kommunförbundets vice verkställande direktör Timo Reina blir statssekreterare för finansminister Annika Saarikko (C).

Reina, som är vicehäradshövding, börjar som statssekreterare 22.4. Det är inte första gången som han axlar ansvaret: han var förvaltnings- och kommunminister Mari Kiviniemis statssekreterare i Matti Vanhanens andra regering.

– Jag var verkligen inte beredd på en sådan här ”repetitionsövning” och den fanns inte i mina planer, men situationen har förändrats och blivit väldigt allvarlig, främst på grund av krisen i Ukraina. Det påverkade att jag upplevde det som min plikt att göra mitt bästa när finansminister Saarikko bad mig till uppdraget. Om jag kan vara till hjälp är den tiden nu, säger Reina.

Reina har varit vice vd för Kommunförbundet sedan 2016. Tidigare har han varit landskapsdirektör i Tavastland och Aras förvaltningsdirektör. Medan han sköter statssekreteraruppdraget är han tjänstledig från Kommunförbundet.

– Saker och ting är i skick på Kommunförbundet och personalen är de bästa i branschen. Det finns en bra drive och en man kommer inte att saknas. På mitt arbetsbord kommer också i framtiden att finnas välbekanta frågor. Vem som ersätter mig klarnar säkert inom kort, säger Reina.

Reina ersätter Maria Kaisa Aula som blir styrelseordförande i Mellersta Finlands välfärdsområde. Hon slutar som statssekreterare 21.4.

Det här är en översättning av Kuntalehtis artikel.