Med 147 röster i kommunalvalet förnyade seniorpolitikern Hans Ingvesgård sitt fullmäktigemandat i Kristinestad. Ingvesgård som är 75 år  inleder i augusti sin 14:e mandatperiod som fullmäktigemedlem. Hittills har Ingvesgård varit förtroendevald i imponerande 52 år.

Kommunalrådet Hans Ingvesgård var bara 23 år när han  blev invald i dåvarande Lappfjärds fullmäktige år 1968. Sedan dess har han förnyat sitt mandat – efter kommunsammanslagningen 1973 i Kristinestads fullmäktige – vart fjärde år, så också i kommunavalet 2021.

Ingvesgård kom in som fyra på SFP-listan i Kristinestad. Sitter han mandatperioden till slut till 2025 kommer hans karriär som förtroendevald att omspänna 56 år.

– Jag vill fortfarande åstadkomma mycket. Jag har ett kolossalt bra minne att förlita mig på. Jag kommer ihåg en massa datum, årtal och händelser, sade Ingvesgård i en intervju för Kommuntorget för ett år sedan.

Några verkliga seniorer

Det finns en handfull kommunalpolitiker med en lika lång karriär som Ingesgård i andra delar av landet. År 1968 blev socialdemokraten Mikko Rönnholm, idag 75 år, för första gången invald i Nådendals fullmäktige. I årets kommunalval förnyade han sitt mandat med 225 röster och kom etta på SDP:s lista.

Vänsterförbundaren Aarre Lehtonen, idag 75 år, debuterade även han år 1968 och blev då invald i fullmäktige i Reso. Även han förnyade sitt mandat i årets kommunalval. Lehtonen fick 79 röster.

I Libelits i Norra Karelen har kommunalrådet Marja-Leena Kivivuori (SDP) , i dag 72 år, suttit i fullmäktige i elva perioder. I kommunalvalet förnyade hon sitt mandat med 48 röster.

I Kerava har ex-riksdagsledamoten Eero Lehti (Samlingspartiet), idag 76 år, varit fullmäktigeledamot i 53 år. Lehti ställde inte upp för återval i år.  

Äldst bland de invalda i årets val är Centerns Tauno Mäkelä, 87 år från Mänttä-Vilppula. Han blev invald med 92 röster. 

Läs också: Sjunde årtiondet i kommunalpolitiken hägrar för Hans Ingvesgård