Säger att han vill värna om kommunens bästa och se över samarbeten med andra skärgårdskommuner.

Niklas Oriander är tillbaka på Åland som kommundirektör i Kumlinge kommun efter att ha bott ett år i Moçambique och fyra år i Sydafrika med familjen.

– Jag har alltid haft en dröm om att bo och verka i skärgården. Vi har ett sommarställe på Kumlinge och tanken på att flytta dit har funnits tidigare. Min morfar var präst på Kökar, så jag spenderade mycket tid där, säger Oriander.

Mångsysslare

I Moçambique väntade ett år som hemmapappa med sonen William och kurser i portugisiska då hans fru Suzan Eriksson fick ett ämbete på FN.

– Jag har en stor högaktning till föräldrar som kan och är hemma med sina barn. Det är världens tuffaste uppgift.

De senaste åren har han varit bosatt i Hout Bay i Sydafrika, eller trädviken översatt från afrikaans.

Han har hållit på med dokumentärfilm och drivit företaget Scandinavian Saving Water Company som verkat för sanitetsmöjligheter där det inte funnits någon infrastruktur.

Som kommundirektör i Kumlinge kommun vill Oriander lyssna in vad invånarna tycker och tänker.

– Jag vill skapa de bästa möjliga förutsättningarna för kommuninvånarnas liv, attrahera inflyttning, skapa en bättre grund för företagande eller verksamheter som skapar arbetstillfällen.

Skärgårdsutmaningar

Som tidigare kommundirektör i Finströms kommun på fasta Åland är Oriander bekant med arbetsrollen. Men att basa över en skärgårdskommun blir nytt.

– Jag tror att det här kommer rent arbetsmässigt att vara mer handfast än i Finström. I en mindre förvaltning kommer man att göra mer som kommundirektör.

Färjetrafiken är den största utmaningen för de som bor och verkar i kommunen Det krävs planering och en del av färjorna går inte sena vardagskvällar.

– Skärgården har alltid varit en särfråga på grund av det geografiska läget. Därför tror jag att man måste se på alla samarbetsformer och möjligheter säger Oriander.

Till följd av färjetrafikens oregelbundna tidtabell och distansarbete under våren har man ändrat stadgarna i styrelsen och infört möten på distans i kommunen för att alla grannbyar på Seglinge, Enklinge och Björkö skall finnas representerade.

– Det är en demokratifråga att man kan mötas. Har man en infrastruktur där man inte kan mötas blir det ett demokratiunderskott i kommunen. Det är ett skärgårdsperspektiv som jag tror många på Åland missar, säger Gun-Mari Lindholm, ordförande i kommunstyrelsen i Kumlinge.

Ekonomin har varit både god och stabil i många år inom kommunen.

– Vi är den enda kommunen som har ett positivt bokslut bland skärgårdskommunerna. Det visar på att det är en välskött kommun som bidrar till det allmänna. Vi har de strukturella frågorna som måste bli en väg framåt, men jag ser optimistiskt och positivt på frågan.

Att se att det är fullt på dagis, det är det bästa en kommun kan ha, för det är framtiden, säger Gun-Mari Lindholm, ordförande i kommunstyrelsen i Kumlinge kommun.niklas

Kommunal omorganisering

Kumlinge kommun, likt alla kommuner på Åland, står inför stora utmaningar på det kommunala planet i början av årsskiftet. Kommunernas socialtjänst, KST, ska ta över det ansvar som tidigare låg på de enskilda kommunerna, vilket medför ett stort struktureringsarbete framöver.

– Det var många socialarbetare som tyckte att lagstiftningen gällande barnskydd och service för personer med funktionsnedsättning var snårig och att man som socialsekreterare var ensam i kommunen. Nu blir man istället expert inom sitt område. Det har varit ett väldigt starkt önskemål länge bland socialarbetarna säger Lindholm.

Vilka förväntningar har du på kommundirektören?

– Jag hoppas att han ska trivas i skärgården. Det är speciella förutsättningar och ett litet samhälle. Jag hoppas verkligen att han stannar och att personalen ska trivas tillsammans. Tycker man att det är kul att gå till jobbet blir allt mycket lättare, säger Lindholm.

Niklas Oriander

  • Ålder: 49 år.
  • Familj: Frun Suzan och sonen William, 12 år gammal.
  • Utbildning: Ekonomimagister från Svenska handelshögskolan i Helsingfors.
  • Arbetar: Är i dag kommundirektör i Kumlinge kommun på Åland. Har drivit företaget Scandinavian Water Saving company i Sydafrika. Ett privat företag som har arbetat för sanitetsmöjligheter i områden som saknar infrastruktur. Innan dess satt han som kommundirektör i Finströms kommun i sex år.
  • Fritidsintressen: Spelar basket, biljard med sonen i trädgården och promenerar på stranden med hundarna.