Mats Brandt (43) blir stadsdirektör i Nykarleby. Brandt som är kommundirektör i Malax valdes med 16 röster  i Nykarlebyfullmäktige på torsdag kväll.

– Det känns jättepositivt, säger en glad Mats Brandt när Kommuntorget ringer upp för att gratulera.

Han berömmer rekryteringsprocessen i Nykarleby som  ur hans perspektiv har varit både positiv och  intensiv. Att som sökande gå med i en offentlig rekryteringsprocess har sina sidor, spekulationer  är jobbiga, men hör till saken, säger han.

–  Det som känns vemodigt är att Malaxborna fick läsa i medierna om att kommunen nu får söka ny kommundirektör, säger Brandt.

Mats Brandt är politices licentiat med nationalekonomi som huvudämne. Han är aktiv i Folktinget och Aktion Österbotten och medlem i Kommunförbundets Grupp 44, ett nätverk för kommun- och stadsdirektörer.

– Nykarleby blir min tredje kommun. 2005 vikarierade jag kommundirektör Christina Båssar i dåvarande Maxmo, 2007 blev jag kommunsekreterare i Malax och året därpå kommundirektör efter Anna-Lena Palomäki.

Ifall allt går som planerat kommer Mats Brandt att disputera för doktorsgraden ännu i år. Rubriken för hans avhandling ligger i allra högsta grad i tiden: Valfrihet inom social- och hälsovården och dess inverkan på myndigheternas strategier.

Bakgrunden till ämnesvalet är att Brandt under åren 2012– 14 arbetade på Finansdepartementet i Stockholm med uppdrag inom det som i Sverige kallas ”Vinster i välfälden”.

– Jag kom tillbaka med massor av kunskap om offentligt och privatproducerad vård och beslöt använda det jag hade till en doktorsavhandling, berättar han.

Tjänsten som stadsdirektör i Nykarleby söktes av fem personer, förutom  Brandt av Thomas Björk, Patrik Hautanen, Maria Palm och Ulf Stenman. Socialdemokraternas fem ledamöter stödde Brandt, medan den största gruppen SFP med 20 ledamöter var splittrad.  Maria Palm fick fem röster, Ulf Steman fyra och Thomas Björk två.

Mats Brandt efterträder Gösta Willman som avgår med pension i höst.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *