Journalisten Dan Lolax blir Kommuntorgets nya redaktionschef. Lolax som arbetar som samhällsreporter och ledarskribent på Åbo Underrättelser tillträder sitt uppdrag i maj.

– Jag ser fram emot att axla redaktionschefskapet för Kommuntorget. Efter tolv år som journalist söker jag nya utmaningar. Det låter som en kliché, men för mig är Kommuntorget just en sådan utmaning!

Att hans uppdrag också inbegriper ett utvecklingsansvar ser han som en extra bonus.

– Jag gillar olika typer av journalistiska produkter. Långa och korta. Videoklipp och grafik. Huvudsaken är att de är genomtänkta.

Dan Lolax

  • Född 1975
  • Filosofie magister från Åbo Akademi
  • Samhällsreporter och ledarskribent på Åbo Underrättelser (2012-19)
  • Redaktör vid Svenska Yle Åboland (2007-12)
  • Frilansskribent och kolumnist
  • Var med och grundade  vetenskapstidskriften Ikaros 2004
  • Medlem i Svenska språknämnden i Finland, styrelsemedlem i Folkets Bildningsförbund

För Dan Lolax är Kommunförbundet och Kommuntorget bekanta sedan tidigare.

– Jag har som journalist anlitat Kommunförbundets sakkunniga och lärt mig uppskatta den expertis som finns i Kommunernas hus, säger Lolax.

Han tilltalas av att Kommuntorget är en ”fri aktör” i det finlandssvenska medielandskapet.

– Kommuntorget konkurrerar inte med de finlandssvenska nyhetsredaktionerna utan fungerar närmast som nyhetskälla. Kommuntorget är en bra kombination av information och journalistik. Vår journalistik får gärna vara ställningstagande. Kommuntorget ska ställa de rätta, kritiska frågorna som får läsarna att stanna upp och tänka till.

På vilket sätt kommer du att sätta din prägel på Kommuntorget?

– Jag vill göra Kommuntorget till det som publiken förväntar sig av oss, leverera genomtänkt och analytisk journalistik. I viss mån kommer min bakgrund som opinionsbildare också att märkas.

Dan Lolax har bevakat kommunerna i Egentliga Finland och är bekant med debatten om de stigande kostnaderna för specialsjukvården, behovet av kommunsammanslagningar och bristen på resurser.

– Som journalist har jag ofta haft kontakt med kommundirektörerna, de ledande tjänstemännen och de politiska beslutsfattarna. Så visst är kommunerna bekanta.

Vad ser du mest framemot i ditt nya jobb?

– Nya uppdrag ger fjärilar i magen, det har jag nu och det gillar jag. Jag ser framemot att träffa nya kolleger, i den egna redaktionen men också på Kommunförbundet.

Han glädjer sig också över att journalistiskt bevaka bildandet av den nya regeringen i landet.

– Den nya regeringen kommer att spela en central roll för kommunernas framtid. Hur kommer förutsättningarna för kommunerna att se ut? Det här är en fråga som jag med spänning ser fram emot att bevaka för Kommuntorget.

Stort intresse för uppdraget

Dan Lolax efterträder Linda Grönqvist på posten som redaktionschef. Intresset för uppdraget var stort, berättar Kristina Wikberg, direktör för svenska och internationella ärenden vid Kommunförbundet. Wikberg är chefredaktör för Kommuntorget.

– Vi valde Dan Lolax för att han brinner av idéer om framtidens journalistik. Han är intresserad av lokaldemokrati och lokalsamhället och har visioner om hur Kommuntorget kan utvecklas för att nå kommunfolket på ett nytt och modernt sätt. Därtill har lång och bred erfarenhet av att som journalist bevaka frågor som berör kommuninvånaren, säger Wikberg.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *