En spännande tillväxtkommun med framåtanda och nytänk. Så beskriver Jomalas nyvalda kommundirektör Christian Dreyer sin nya arbetsplats. Dreyer tar över roderpinnen i Jomala av John Eriksson den 1 juni.

Jomala får en kommundirektör som känner sig till hälften som skåning och till hälften som ålänning. När Christian Dreyer och familjen beslöt att flytta till Åland från Sverige för sju år sedan hade varken han eller hans fru någon koppling till öriket.

– Vi hade närmast besökt Åland som turister innan vi flyttade hit, berättar Dreyer.

Jomala ligger som en halvmåne kring Mariehamn, ett läge som bidragit till att kommunen är en av de snabbast växande kommunerna i landet just nu. Mellan åren 2013 och 2018 ökade befolkningen med 13,7 procent en drömsiffra för de flesta kommuner.

Givetvis är det trevligt att barnfamiljer flyttar in, men det ställer också krav på kommunens service, konstaterar Dreyer.

Christian Dreyer räknar inte med någon mjuklandning i sitt nya uppdrag.

På kort sikt är det – tyvärr – coronapandemin och dess konsekvenser för kommunekonomin som kommer att dominera min arbetsbild, säger han.

Att få en helhetsuppfattning av hur hårt coronaviruset slår mot kommunfältet är tillsvidare svårt att bedöma.

Det beror i hög utsträckning på hur långvarig krisen blir. Men förhoppningen är att åtminstone en del av näringslivet får en kickstart när det hela är över.

På lite längre sikt säger Dreyer att han kommer att jobba för att Jomala även i fortsättningen har en effektiv förvaltning och en låg kommunalskatt. Hans vision är att Jomala ska fortsätta vara en modern tillväxtkommun.

Målet är att utöka servicen utan att kostnaderna skenar i väg.

 Christian Dreyer

  • Ålder: 43
  • Familj: fru och fem barn
  • Född: I Lund, Sverige
  • Utbildning: Lärarexamen och rektorskompentens samt studier i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi
  • Arbetar: Är idag kommundirektör i Kumlinge, Åland. Tillträder den 1.6.2020 som ny kommundirektör i Jomala. Har varit skoldirektör i Brändö och innan dess lärare och rektor i Malmö och Lund