Ensam kan man inte göra mycket, men i ett bra team når man långt. När Jarl Boström, 66, blickar tillbaka på sin rekordlånga karriär som kommundirektör lyfter han fram sina medarbetare. Boströms ”Team Ingå” är idérikt, framåtblickande och modigt, säger han.

– Jag lyfter på hatten för hela förvaltningen. Ingå har en personal som inte är rädd för förändringar, tvärtom har den lärt sig att leva med dem.

Kommuntorget träffar Boström i Holken i Täkter, en nedlagd byskola som idag är kulturcentrum och festlokal. Här är borden dukade med vita linnedukar och kaffekopparna framlagda. Om några timmar startar avskedsfesten. Efter nästan 30 år som kommundirektör blir Jarl Boström officiellt pensionär den 1 juli.

När han inledde kommundirektörskarriären år 1975 i Liljendal var han Finlands yngsta.

– Idag är jag säkert Finlands äldsta kommundirektör, spekulerar han.

 

Jarl Boström

  • Kommundirektör i Ingå 1989-2018
  • Kommunsekreterare och -direktör i Liljendal 1975-89
  • Går i pension den 1.7.2018
  • Är stolt över: Biblioteket i kommungården som är öppet från 07 till 20.
  • Önskar: Snabbare kommunala beslutsprocesser. I extremfall kan det ta 20 år från idé till förverkligande.

 

Digitaliseringen förändrar allt

Under åren har Boström sett trender komma och gå på kommunfältet. Den era som nu går mot sitt slut startade redan på 1970-talet med statsbidragsreformen, säger han.

– Nästa era påverkas framför allt av digitaliseringen. Den kommer att ha stora effekter på servicen och förvaltningen i kommunerna.

Ta en så enkel sak som användningen av papper i kommunerna. De senaste fem, tio åren har pappersanvändningen minskat radikalt på grund av digitaliseringen.

– Nästa steg blir digitala möten, tippar Boström och medger att det hade varit intressant att hänga med i arbetslivet några år till, inte minst för att få uppleva vilka konkreta förändringar digitaliseringen verkligen leder till.

Tusen invånare mera

Det Ingå Boström lämnar är en helt annan kommun än den har började jobba i år 1989. Under hans tid vid rodret har invånarantalet i kommunen ökat med cirka tusen personer till knappa 6 000. Andelen svenskspråkiga minskar, medan de som talar finska och övriga språk ökar.

– Just nu är det inne med urbant boende. När huvudstadsregionen växer rinner det alltid över lite också till oss.

Utbudet av bostadstomter, bra skolor och dagvård gör att Ingå är intressant för till exempel barnfamiljer. De flesta inflyttarna blir pendlare eftersom arbetsplatserna i regel finns i huvudstadsregionen. Det å sin sida förutsätter en fungerande kollektivtrafik.

– Utmaningen är att få folk att använda kollektivtrafiken. Om du är tvungen att använda bilen för att komma till tåget eller bussen är det sannolikt att du tar bilen ända fram. Det tar bara en timme att ta sig med bil in till salutorget i Helsingfors från Ingå, påpekar Boström.

Ingå är den kommun som tillsammans med Pyttis i östra Nyland har valt att lägga ut det mesta av sin service. Bokföring, ICT, tekniska tjänster, kommunens matservice är numera utlagda på underleverantörer. Hälsovårdscentralen driver kommunen däremot själv och den hoppas Boström att blir kvar också efter vård- och landskapsreformen.

– Verksamheten och servicen på Ingås hvc kommer antagligen att förändras, men själva verksamhetspunkten finns nog kvar också i framtiden, säger han.

Huvudstadsregionen bestämmer

I det nya landskapet Nyland kommer Ingå att samsas och samarbeta med huvudstadsregionens städer som tillsammans har ca 1,5 miljoner invånare. Hur ska det gå?

– Självklart är det så att huvudstaden bestämmer, men inte ska Ingå ha mindervärdeskomplex för det. Kommungränserna kommer inte att vara så viktiga i framtiden, det blir regionerna som tar makten.

Hur ska Jarl Boström få dagarna att gå som pensionär? När han får frågan blir han förtegen.

– Det blir nya utmaningar i höst, säger han.

Mer än så vill han inte berätta. Klart är i alla fall att han fortsätter bo i Ingå.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *