Nya anvisningar för rökförbud

Från och med årets början kan husbolaget förbjuda rökning på balkongerna.
Från och med årets början kan husbolaget förbjuda rökning på balkongerna.
16.1.2017

Sedan årets början är det möjligt att förbjuda balkongrökning. Husbolag som vill förbjuda balkongrökning ska vända sig till kommunen. 

Genom en bestämmelse i tobakslagen som trädde i kraft i början av år 2017 kan husbolag hos kommunen ansöka om att kommunen meddelar rökförbud på lägenhetsbalkonger, innergårdar som används av lägenheterna och inne i lägenheterna.

Disponentförbundet, Fastighetsförbundet, Kommunförbundet, Helsingfors stad och Valvira har tillsammans utarbetat anvisningar för husbolag som planerar införa rökförbud.

Anvisningen innehåller två delar. Första delen är avsedd för husbolag och gäller åtgärder i anslutning till rökförbud i husbolagen. Andra delen är avsedd för myndigheter och innehåller en genomgång av hur ansökan om rökförbud behandlas i kommunen samt åtgärder kring övervakningen.

Enligt tobakslagen ska innehavaren av lägenheten höras innan ansökan om förbud görs.

− Det är viktigt att komma ihåg att informera husbolagets samtliga invånare om att rökförbud övervägs innan de egentliga höranden görs, säger juridiska experten Tommi Leppänen på Disponentförbundet.

 

Läs mer och bekanta dig med de nya anvisningarna här.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här