År 2030 kommer forskarna att titta tillbaka på den tid vi nu lever i och fråga sig hur vi kunde genomföra så här stora reformer utan att veta vad de ska leda till, säger Kommunförbundets avgående vd Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma i sin avskedsintervju för Kommuntorget.  

Efter drygt tio år på Kommunförbundet lämnar Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma sin post som vd för att bli direktör vid FPA. Under den här tiden har det skett stora förändringar på det kommunala fältet säger Mäki-Lohiluoma.

-Tidigare var alla överens om att vi ska ha en stark kommunal sektor och att  kommunen är baselementet i det finska samhället. Nuförtiden tänker man man mer sektoriellt än tidigare.

Avgående vd:n Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma

Gällande den förestående social- och hälsovårdsreformen leker Mäki-Lohiluoma med tanken om hur forskare år 2030 kommer att se tillbaka på dagens reformer.

-De kommer säkert att ställa sig frågan hur vi kunde genomföra alla de här stora reformerna utan att vi visste vad de skulle leda till. Sedan kommer de att konstatera att det ändå lyckades på något sätt och intervjua kommundirektörer för att ta reda på vad det var som lyckades vända skutan.

Mäki-Lohiluoma ser ändå positivt på reformer och utveckling.

-Vi har levt med reform på reform de senaste tio åren. Det som vi nu gör fel är att vi hela tiden kräver stora revolutioner istället för att fokusera på en jämn samhällsutveckling. Varje dag är en reform, säger Mäki-Lohiluoma.

Bro till det nordiska

De svensk- och tvåspråkiga kommunerna ser Mäki-Lohiluoma att har en klar fördel jämfört med de finska i och med att man har så mycket lättare att följa med utvecklingen i de nordiska länderna.

-De nordiska länderna är viktiga referensländer för oss och svensk- och tvåspråkiga kommuner har ofta lättare här att vara föregångare.

Avskedsintervjun bandades in i samband med kommun- och stadsdirektörskonferensen 23-24.9 i Pargas och Nagu. I videoklippet får du också höra en av Mäki-Lohiluomas nordiska anekdoter om hur det gick när han skulle kommunicera på Island. Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma intervjuas av Kristina Wikberg.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *