Folkfesten flyttas till nätet på grund av coronaepidemin.

—Valborg är inte inställd – nu firar vi hemma, på egen gård och virtuellt.

Det här är inrikesminister Maria Ohisalos (Gröna) valborgshälsning till finländarna, när myndigheterna uppmuntrar folk att fira första maj hemma eller på egen gård.

De begränsningar som gäller sammankomster med över 10 personer gäller fortfarande, påminner Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

De begränsande åtgärderna har haft effekt och coronaepidemin är för tillfället under kontroll. Stora folksamlingar kan trots allt förändra situationen.

—I feststämningen glömmer man lätt säkerhetsavstånden och hygienanvisningarna. Då kan det vara omöjligt att spåra smittkedjorna i efterhand, säger Ohisalo i pressmeddelandet.

Som ett alternativ till det traditionella valborgsfirandet har Inrikesministeriet och polisen inlett kampanjen #virtuaalivappu.

De virtuella valborgsevenemangen finns på adressen virtuaalivappu.fi. På sidan finns också frågor och svar om valborg och coronaviruset.

Vasa: Också symptomfria smittar

Också kommunerna uppmanar sina invånare att avvika från valborgstraditioner och fira på avstånd från varandra.

I Pargas uppmanar stadens fritidsledare föräldrar att diskutera med sin barn om varför man inte ska samlas i stora grupper. Staden tipsar på sin webb om hur man kan fira en alternativ valborg hemma.

Vasa stad påminner om att vem som helst kan vara en symptomfri bärare av viruset och smitta andra, och att sammankomster under valborgshelgen kan göra att coronaepidemin sprider sig och det blir en ny okontrollerad ökning.

På sin webb tipsar Vasa om hur valborg kan firas istället.

—För att vi ska få den här coronasituationen under kontroll och igen kunna träffa kompisar normalt är det viktigt att vi alla följer de gemensamma anvisningarna. Vi stannar alltså hemma på valborg och första maj och också annars, och man kan ju vara i kontakt med kompisar till exempel via videosamtal, säger Laura Nieminen, ledamot i Vasa ungdomsfullmäktige, på stadens webb.

Borgå sände jazz direkt

I Borgå får man inte i år samlas på traditionellt sätt på Borgå ås strand, i parker, centrum eller någon annanstans för att fira första maj.

Ett alternativ för ungdomarna är att träffa Borgås ungdomsarbetare på valborgsmässoaftonen genom webbapplikationen Discord. Ungdomsarbetarna spelar också Playstationspel med unga.

Stadens konsertserie Borgå LIVE fortsätter på torsdagen klockan 19 med Borgå Classic Jazz Quartets konsert, som direktsänds från Grand på stadens webb.

I Helsingfors inleds valborgsfirandet med att Havis Amanda får sin traditionella studentmössa, den här gången i en virtuell verklighet.

Den virtuella mösspåläggningen, som förverkligas i samarbete med Helsingfors stad och VR-studion Zoan, erbjuder möjligheten att uppleva det traditionella evenemanget på ett nytt och enastående sätt, skriver staden på sin webb. På samma sida tipsas om andra sätt att fira.

Polisen: Var och en måste orka

I universitetsstaden Åbo blir den inga folkfester i Vårdbergsparken eller i Puolalabacken i år.

­—I år firas vappen hemma. Vi kan följa med mösspåläggningarna på distans och utbringa en skål för våren, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve på stadens webb.

Valborgsmässoaftons traditionella mösspåläggning kan ses på Yle Turkus sändning från och med klockan 17.50 på Yle Arenan och liksom andra kommuner och städer tipsar Åbo på sin webb om hur barn, familjer och studerande kan fira valborg.

—Bara var och en orkar följa anvisningarna och begränsningarna får vi vårt samhälle att återgå till en vanlig vardag så fort som möjligt, är överkommissarie Stephan Sundqvist från polisinrättningen i Sydvästra Finland hälsning till Åboborna.