Kommunekonomins "svarta fredag, ojuste och chock" - kritiken mot finansministeriets kalkyler och kommunikation fortsätter
Finansministeriet tar några steg bakåt och delar upp på flera år den bestående extra nedskärningen på flera hundra miljoner euro. Senare i dag förväntas riksdagen besluta hur det görs i praktiken.
Debatten om varför och hur ministeriet tog fram sin kommunikationsstrategi för den senaste veckan behöver utredas. Det framgår av bloggen som Kommunförbundets chefsekonom Minna Punakallio skrivit.
Hon kallar förra fredagen svart och man förstår av sammanhanget att det här inte handlar om trevliga prisnedsättningar utan ett mörker.
– Det var särskilt ojuste att kabla ut ett pressmeddelande sent på kvällen samma dag som kommunerna förväntades slå fast sina skattesatser. Alltsammans är grumligt också därför att det är ju just nu då riksdagen behandlar kommunernas ekonomi. Nästa års budgetlagar har diskuterats längs hösten men nu framgår att det saknats väsentlig information om kommunernas ekonomi.
I går på onsdagen kunde Kommunförbundets vd Minna Karhunen berätta på X (Twitter) att finansminister Riikka Purra (Sannf) lovat henne att pengarna nog ska hittas någonstans utan att kommunernas ekonomi körs helt i botten. Riktigt så enkelt är det inte – fnurrorna är fortfarande många, förtydligar Karhunen i ett nytt inlägg den här morgonen.
Tarpeellinen äsmennys eiliseen. Matkalla riittää vielä monta mutkaa… https://t.co/mEBMBb25nG pic.twitter.com/Uo903XgGK6— Minna Karhunen (@MinnaKarhunen) November 23, 2023
Annars är det kommunminister Anna-Kaisa Ikonen (Saml) som i huvudsak tvingats förklara Finansministeriets kalkyler och kommunikation, bland annat på ett extra informationsmöte på onsdagen.
Minna Punakallio påpekar att det är fortfarande oklart exakt varför beräkningarna om statsandelarna kastar så mycket och abrupt (”chock” är ordet som hon använder). Klart däremot är att det inte är kommunernas placeringar och usel avkastning år 2022 som inverkat.
– Oavsett orsakerna så ska de inte komma som en överraskning i detta skede.
Punakallio ser ett slag mot öppenhet och förhandlingar vars orsaker är dolda.
– Av detta följer inget hållbart. Det är dålig förvaltning och ökar misstron, bara.